Μύρτιλο & οφέλη για την υγεία μας!

Το μύρτιλο αποτελείται κατά 60% από ανθοκυανίνες! Αυτά τα ισχυρά αντιοξειδωτικά, έχουν πολλά οφέλη για την υγεία μας!

Το μύρτιλο είναι πλούσιο σε ανθοκυανίνες

Το μύρτιλο είναι από τις πλουσιότερες τροφές σε ανθοκυανίνες. Αυτό αποτελεί ένα είδος αντιοξειδωτικών, με πολλά οφέλη για την υγεία μας.

Υπολογίζεται, ότι το 60% των αντιοξειδωτικών στο μύρτιλο είναι ανθοκυανίνες. Έτσι, 100γρ μύρτιλο μπορεί να περιέχουν ακόμα και 480 mg ανθοκυανίνες.[1]

Η ποσότητα ανθοκυανινών στο μύρτιλο εξαρτάται από την ποικιλία, τις καλλιεργητικές μεθόδους, την ωριμότητα του καρπού, αλλά και τον τρόπο συντήρησης του.

Άλλες τροφές πλούσιες σε ανθοκυανίνες είναι τα μούρα, το σταφύλι, τα δαμάσκηνα και οι φράουλες. Αυτά τα φρούτα βοηθούν και στο αδυνάτισμα!

Μύρτιλο & οφέλη για την υγεία

Καταρχάς, το μύρτιλο βοηθάει στο αδυνάτισμα. Έχει λίγες θερμίδες, μας χορταίνει και βοηθάει ιδιαίτερα στην απώλεια λίπους!

Επιπλέον, το μύρτιλο φαίνεται ότι αυξάνει την “καλή” HDL χοληστερίνη, ενώ μειώνει την “κακή” LDL χοληστερίνη, καθώς και τα τριγλυκερίδια.[2]

Επίσης, τα μύρτιλα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της διαστολικής και συστολικής πίεσης!

Έτσι, τα μύρτιλα, ως μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου!

Άλλωστε, οι ανθοκυανίνες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και καταπολεμούν τις φλεγμονές![3]

Ακόμα, οι ανθοκυανίνες ελέγχουν τον μεταβολισμό της γλυκόζης και μειώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη. Έτσι, άνθρωποι με διαβήτη θα επωφεληθούν, αν τρώνε μύρτιλα. Άλλωστε, τα μύρτιλα δεν αυξάνουν πολύ το ζάχαρο του αίματος. Έχουν σχετικά χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη. Είναι μόλις 59.[4]

Πόσα μύρτιλα μπορώ να φάω την ημέρα;

Σύμφωνα με έρευνες, ακόμα και μια μικρή δόση μύρτιλου την ημέρα, των 50γρ, έχει οφέλη για την υγεία μας. Ειδικά αν αντικαταστήσουμε 50γρ ζάχαρης (από επεξεργασμένες τροφές, γλυκά, αναψυκτικά κλπ) με 50γρ μύρτιλο!

Βέβαια, μπορείτε να καταναλώνετε και αρκετά μεγαλύτερες ποσότητες. Το μύρτιλο δεν παχαίνει, καθώς έχει λίγες θερμίδες. Ένα μπολ (150γρ) έχει λιγότερες από 90 θερμίδες.

Πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας, πριν κάνετε αλλαγές στη διατροφή σας. Ειδικά αν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας ή ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Προηγούμενο

Το μύρτιλο είναι ιδανικό φρούτο για αδυνάτισμα!

Το μπρόκολο είναι εξαιρετική τροφή για αδυνάτισμα!

Επόμενο