Η βιταμίνη Β12 αυξάνει τη γονιμότητα σε άνδρες & γυναίκες!

Οι γυναίκες, αλλά και οι άντρες πρέπει να λαμβάνουν τουλάχιστον 2,4 μg βιταμίνης Β12 την ημέρα, για αυξημένη γονιμότητα και μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχούς εγκυμοσύνης. Βέβαια, ακόμα μεγαλύτερες δόσεις βιταμίνης Β12, ίσως είναι ακόμα πιο ωφέλιμες!

Πόση βιταμίνη Β12 χρειαζόμαστε την ημέρα;

Η ημερήσια συνιστώμενη δόση για τη βιταμίνη Β12 είναι μόλις 2,4 μg. Βέβαια, η έλλειψη της βιταμίνης Β12 είναι αρκετά συχνή, διότι ελάχιστες τροφές την περιέχουν φυσικά.

Βοηθάει η βιταμίνη Β12 τη γυναικεία γονιμότητα;

Πριν ξεκινήσει προσπάθειες, για να αποκτήσει παιδάκι ένα ζευγάρι, καλό είναι και οι δυο σύζυγοι να κάνουν κάποιες εξετάσεις, ώστε να βεβαιωθούν, ότι δεν υπάρχει κάποια έλλειψη σε βιταμίνες. Σίγουρα θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Μια απαραίτητη βιταμίνη, για τη γυναικεία, αλλά και την ανδρική γονιμότητα είναι η βιταμίνη Β12.

Καταρχάς, η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 επηρεάζει την ωορρηξία, αλλά και την ανάπτυξη του ωαρίου.[1]

Επιπλέον, η έλλειψη βιταμίνης Β12 μειώνει τις πιθανότητες επιτυχούς εμφύτευσης ωαρίου, κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση. Αντίθετα, οι γυναίκες με φυσιολογικές τιμές βιταμίνης Β12 έχουν αυξημένες πιθανότητες επιτυχούς εγκυμοσύνης, τόσο για φυσιολογική εγκυμοσύνη, όσο και για εγκυμοσύνη με υποβοηθούμενες μεθόδους.[2]

Έτσι, αφού η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για αυξημένη γονιμότητα και επιτυχή εγκυμοσύνη, κάποιοι επιστήμονες προτείνουν ακόμα μεγαλύτερες δόσεις βιταμίνης Β12, από τη συνιστώμενη. Έτσι, προτείνουν, όσες γυναίκες ξεκινούν προσπάθεια για να αποκτήσουν παιδάκι, να λαμβάνουν 7 μg βιταμίνης Β12 την ημέρα, αντί για 2,4 μg.[3]

Σίγουρα η διατροφή παίζει κεντρικό ρόλο στη γυναικεία γονιμότητα! Οι γυναίκες χρειάζονται πολλές βιταμίνες, μέταλλα, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά, ώστε να αυξήσουν τις πιθανότητες κύησης και επιτυχούς εγκυμοσύνης. Περισσότερα για τη διατροφή, που πρέπει να ακολουθούν οι γυναίκες, για αυξημένη γονιμότητα, σε αυτό το άρθρο μας.

Βιταμίνη Β12 & ανδρική γονιμότητα

Επιπλέον, η βιταμίνη Β12 φαίνεται, ότι είναι απαραίτητη και για τη γονιμότητα στους άνδρες. Επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Β12 βοηθούν στην ποιότητα και στη φυσιολογία του σπέρματος. Επίσης, η βιταμίνη Β12 αυξάνει την κινητικότητα του σπέρματος καθώς και στον αριθμό των σπερματοζωαρίων.

Τέλος, η βιταμίνη Β12 μπορεί να προστατεύσει το DNA του σπέρματος από αλλοιώσεις. Επίσης, το προστατεύει και από εξασθένηση, λόγω φλεγμονών.[4]

Σίγουρα, η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο και για την ανδρική γονιμότητα. Για παράδειγμα, οι άνδρες πρέπει να λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες ψευδαργύρου και σεληνίου, από τις τροφές, ώστε να έχουν ανεβασμένη λίμπιντο και γονιμότητα.

Πόση συχνή είναι η έλλειψη βιταμίνης Β12;

Η έλλειψη βιταμίνης Β12 είναι αρκετά συχνή. Λίγες τροφές την περιέχουν. Βρίσκεται μόνο σε τροφές ζωικής προέλευσης ή σε τροφές που είναι ενισχυμένες με βιταμίνη Β12. Αντίθετα, οι τροφές φυτικής προέλευσης δεν έχουν καθόλου βιταμίνη Β12.

Άρα, όσοι ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή, καλό είναι να λαμβάνουν ένα συμπλήρωμα διατροφής με βιταμίνη Β12. Μια δόση των 1000 μg, μια φορά την εβδομάδα είναι αρκετή!

Σύμφωνα με έρευνες, όσοι ακολουθούν μια αμιγώς χορτοφαγική διατροφή λαμβάνουν μόλις 0,4 μg βιταμίνης Β12 την ημέρα. Αντίθετα, όσοι τρώνε και κρέας λαμβάνουν ακόμα και 7,2 μg βιταμίνης Β12 καθημερινά.[5]

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης Β12 είναι 2,4 μg. Βέβαια, οι γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν, ίσως χρειάζονται μεγαλύτερη δόση. Ακόμα και 7 μg την ημέρα.

Επιπλέον, όταν μεγαλώνουμε απορροφούμε όλο και λιγότερη βιταμίνη Β12. Οπότε, ζευγάρια σε μεγαλύτερη ηλικία, που επιθυμούν να κάνουν παιδάκι, ίσως επωφεληθούν από μεγαλύτερες δόσεις βιταμίνης Β12!

Τέλος, όσοι είναι αθλητές ή όσοι καταπονούνται σωματικά, αλλά και όσοι θέλουν να αδυνατίσουν φαίνεται να έχουν αυξημένες ανάγκες σε βιταμίνη Β12 και καλό είναι να λαμβάνουν επίσης, ένα συμπλήρωμα διατροφής.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας, πριν πάρουμε οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής. Ακόμα και όταν η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής θεωρείται εξαιρετικά ασφαλής. Όπως είναι τα συμπληρώματα βιταμίνης Β12…

Προηγούμενο

Να φάω αλμυρά κράκερ για αδυνάτισμα;

Βοηθάει η βιταμίνη Β12 στο αδυνάτισμα;

Επόμενο