Το πεπόνι βοηθάει στο αδυνάτισμα!

Το πεπόνι βοηθάει στο αδυνάτισμα, λόγω της εξαιρετικής διατροφικής του αξίας! Έχει λίγες θερμίδες, ενώ είναι πλούσιο σε εδώδιμες ίνες, βιταμίνη C, κάλιο, καροτενοειδή, νερό και ηλεκτρολύτες!

Έχει λίγες θερμίδες

Καταρχάς, το πεπόνι είναι εξαιρετικό φρούτο για αδυνάτισμα, διότι έχει λίγες θερμίδες. Έχει μόλις 34 θερμίδες στα 100γρ. Μια μερίδα έχει περίπου 60 θερμίδες.

Είναι βασικό να καταναλώνουμε τροφές με λίγες θερμίδες. Χάνουμε βάρος μόνο όταν καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες, απ’όσες λαμβάνουμε την ημέρα.

Οι θερμίδες του πεπονιού προέρχονται κυρίως από σάκχαρα. Το πεπόνι έχει περίπου 8γρ σάκχαρα στα 100γρ και 14γρ σάκχαρα ανά μερίδα.

Βέβαια, αυτή η ποσότητα σακχάρων είναι αρκετά μικρή. Ακόμα και άνθρωποι με διαβήτη μπορούν να καταναλώνουν πεπόνι.[1]

Μειώνει την όρεξη & τις λιγούρες

Επίσης, το πεπόνι βοηθάει στο αδυνάτισμα διότι μειώνει την όρεξη μας, αλλά και τις λιγούρες για παχυντικές τροφές.

Το πεπόνι αποτελεί άριστη πηγή εδώδιμων ινών. Μια μερίδα πεπόνι μας παρέχει περίπου το 5% των ημερήσιων αναγκών μας σε ίνες.

Η κατανάλωση ινών έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Ένα από αυτά είναι ότι βοηθάει στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.

Οι ίνες βοηθούν στο αδυνάτισμα διότι προκαλούν κορεσμό. Έτσι, νιώθουμε χορτάτοι και άρα καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες την ημέρα. Επιπλέον, βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε ίνες, νερό και πρωτεΐνη τείνουν να είναι και οι πιο χορταστικές.[2]

Εκτός από ίνες, το πεπόνι έχει και 1,3 γρ πρωτεΐνης ανά μερίδα, ενώ είναι και εξαιρετικά πλούσιο σε νερό.

Σωστή ενυδάτωση για αδυνάτισμα!

Το πεπόνι αποτελείται κατά 90% από νερό.

Το νερό καταλαμβάνει πολύ χώρο στο στομάχι, χωρίς να έχει θερμίδες. Οπότε και προκαλεί κορεσμό. Οι τροφές με πολύ νερό είναι ιδανικές για μία δίαιτα αδυνατίσματος.

Επίσης, η κατανάλωση τροφών με πολύ νερό μας ενυδατώνει αποτελεσματικά. Εκτός από νερό, τα φρούτα είναι πλούσια και σε ηλεκτρολύτες. Χάνουμε μεγάλες ποσότητες ηλεκτρολυτών, όταν ιδρώνουμε.

Αν πιούμε πολύ νερό, χωρίς να αναπληρώσουμε τους χαμένους ηλεκτρολύτες, τότε δημιουργούμε μεγάλες ανισορροπίες μετάλλων στο σώμα μας και άρα, πολλές πιθανές παρενέργειες. Ίσως, η πιο γνωστή παρενέργεια είναι η εμφάνιση κραμπών.

Επιπλέον, το νερό του πεπονιού, όπως και όλων των φρούτων και λαχανικών, θεωρείται εξαιρετικής ποιότητας, καθώς είναι φιλτραρισμένο από τα ίδια τα φυτά.

Η σωστή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για καλή υγεία, αλλά και για απώλεια βάρους. Το σώμα μας χρειάζεται νερό για να κάψει λίπος και για να διατηρήσει ένα καλό μεταβολισμό!

Η βιταμίνη C στο πεπόνι βοηθάει στην απώλεια βάρους

Επιπρόσθετα, το πεπόνι είναι άριστη πηγή βιταμίνης C. Έχει περίπου 60 mg βιταμίνης C ανά μερίδα. Ποσότητα που αντιστοιχεί στο 66% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης!

Πρέπει να λαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες βιταμίνης C καθημερινά, ώστε να χάσουμε βάρος πιο εύκολα. Η βιταμίνη C βοηθάει στην καύση του λίπους και στη μείωση της περιφέρειας της μέσης.

Βρίσκεται μόνο στις τροφές φυτικής προέλευσης!

Κάλιο για αδυνάτισμα

Ακόμα, το πεπόνι βοηθάει στο αδυνάτισμα, διότι αποτελεί άριστη πηγή καλίου. Μια μερίδα παρέχει περισσότερα από 420 mg καλίου. Ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στο 12% των ημερήσιων αναγκών μας.[3]

Μια διατροφή πλούσια σε κάλιο έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Για παράδειγμα, βοηθάει στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Περισσότερο κάλιο, σημαίνει μικρότερη περιφέρεια μέσης.

Το κάλιο βοηθάει στο αδυνάτισμα, διότι εμπλέκεται στο μεταβολισμό του λίπους και βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Το πεπόνι έχει καροτενοειδή που καίνε λίπος!

Επίσης, το πεπόνι βοηθάει στην απώλεια βάρους, διότι είναι πλούσιο σε καροτενοειδή. Ειδικά οι ποικιλίες πεπονιού με πορτοκαλί χρώμα.

Για παράδειγμα, μια μερίδα πεπονιού περιέχει περισσότερα από 3000 μg β-καροτένιου!

Η κατανάλωση τροφών με καροτενοειδή βοηθάει στη μείωση του Δείκτη Μάζας Σώματος και μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης παχυσαρκίας.

Άλλες κοινές τροφές πλούσιες σε καροτενοειδή είναι τα καρότα, η κολοκύθα, οι γλυκοπατάτες και το σπανάκι.

Προηγούμενο

Πόσες θερμίδες έχει το κρεμμύδι;

Γιατί να τρώω ντομάτα, αν έχω διαβήτη;

Επόμενο