Η λεκιθίνη έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Για παράδειγμα, βοηθάει στην καλή λειτουργία του συκωτιού, του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου.
Οφέλη & ιδιότητες λεκιθίνης
Η λεκιθίνη βρίσκεται σε αρκετές τροφές. Μάλιστα χρησιμοποιείται ευρέως και στη βιομηχανία τροφίμων, καθώς έχει την ιδιότητα να συγκρατεί τα διάφορα συστατικά των τροφών.
Η λεκιθίνη δεν είναι μια μόνο ουσία. Στην πραγματικότητα, η λεκιθίνη είναι ένα μείγμα χολίνης, εστέρων χολίνης, λιπαρών οξέων, γλυκερίνης, γλυκολιπιδίων, τριγλυκεριδίων, φωσφορικού οξέος και φωσφολιπιδίων.[1]
Η λεκιθίνη είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και των νευρώνων. Βοηθάει και στην καλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Ακόμα, η λεκιθίνη είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του συκωτιού.[2]
Το σώμα μας μετατρέπει τη λεκιθίνη σε χολίνη. Η χολίνη είναι επίσης σημαντική για την υγεία μας. Εμπλέκεται στη λειτουργία εγκεφάλου, των μυών, στις κυτταρικές λειτουργίες, αλλά και στο μεταβολισμό των λιπιδίων.
Μάλιστα, η χολίνη ίσως προλαμβάνει κάποια είδη καρκίνου, καθώς σκοτώνει τα κύτταρα, προτού υποστούν μεταλλάξεις και γίνουν καρκινικά![3]
Η λήψη συμπληρωμάτων λεκιθίνης φαίνεται ότι αυξάνει πιο αποτελεσματικά τα επίπεδα χολίνης του αίματος, σε σχέση με τα συμπληρώματα χολίνης.
Η λεκιθίνη ίσως βοηθάει στη μείωση της υψηλής χοληστερίνης! Σύμφωνα με μια έρευνα, η λήψη μόλις 500 mg λεκιθίνης την ημέρα, για 2 μήνες, βοήθησε ασθενείς με υψηλή χοληστερίνη. Μείωσε τη συνολική χοληστερίνη κατά 42% και την κακή LDL-χοληστερίνη κατά 56%.[4]
Επίσης, η λεκιθίνη φαίνεται ότι μπορεί να μειώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση, που αποτελεί σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα για εγκεφαλικό και καρδιακή νόσο! Σύμφωνα με μια έρευνα, δοσολογία των 1200 mg λεκιθίνης βοήθησε στη μείωση της υπέρτασης. Δόσεις των 600 mg δεν ήταν το ίδιο αποτελεσματικές.[5,6]
Πόση λεκιθίνη πρέπει να λαμβάνω την ημέρα;
Δεν υπάρχει κάποια επίσημη συνιστώμενη δοσολογία για τη λεκιθίνη.
Επιπλέον, δεν έχει οριστεί κάποια ανώτατη ασφαλής δόση. Η λεκιθίνη από συμπληρώματα διατροφής θεωρείται ασφαλής. Είναι μάλλον απίθανο να εμφανιστεί κάποια παρενέργεια.[7]
Βέβαια, καλό είναι να περιορίζεστε στην ποσότητα που αναφέρουν οι κατασκευαστές συμπληρωμάτων διατροφής. Τα περισσότερα συμπληρώματα διατροφής παρέχουν 1200-1400 mg λεκιθίνης ανά δόση.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας, προτού λάβετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής. Ειδικά οι έγκυες, οι θηλάζουσες μητέρες, όσοι λαμβάνουν κάποια φαρμακευτική διατροφή ή όσοι έχουν προβλήματα υγείας.
Τροφές πλούσιες σε λεκιθίνη
Οι πλουσιότερες κοινές τροφές σε λεκιθίνη είναι τα αβγά, το γάλα, οι σπόροι σόγιας, τα φιστίκια, οι ηλιόσποροι, και τα σιτηρά ολικής άλεσης.
Επίσης, τα διάφορα όργανα, όπως το συκώτι και τα νεφρά είναι τροφές ιδιαίτερα πλούσιες σε λεκιθίνη.