Παρενέργειες από την έλλειψη ύπνου!

Η έλλειψη επαρκούς ή ποιοτικού βραδινού ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παρενέργειες.

Τι παρενέργειες προκαλεί η έλλειψη ύπνου;

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει πολλές παρενέργειες. Μάλιστα, κάποιες από αυτές αποτελούν και αιτίες αϋπνίας. Οπότε το πρόβλημα παρατείνεται!

Κοινές παρενέργειες έλλειψης ύπνου είναι η κούραση, η υπνηλία, η σύγχυση, η απώλεια μνήμης και το στρες.

Επιπλέον, μακροχρόνια έλλειψη ποιοτικού και επαρκούς βραδινού ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης ινσουλονοαντίστασης, διαβήτη, υπέρτασης, παχυσαρκίας, αγγειακής νόσου, εγκεφαλικού και κατάθλιψης.[1]

Πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε το βράδυ;

Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες στον ύπνο.

Καταρχάς, δεν έχουμε όλοι τον ίδιο κιρκάδιο ρυθμό. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το σώμα του καθενός εκκρίνει τις ορμόνες του ύπνου, όπως η μελατονίνη, σε διαφορετική ώρα. Μάλιστα, αυτός είναι ένας βασικός λόγος που κάποιοι νυστάζουν από τις 9 μ.μ., ενώ άλλοι δεν μπορούν να κοιμηθούν πριν τα μεσάνυχτα.

Επιπλέον, ο καθένας μας έχει διαφορετικές ανάγκες στον ύπνο. Άλλοι με μόλις 6 ώρες νοιώθουν ενέργεια την επόμενη ημέρα, ενώ άλλοι με 8 ώρες ύπνου νοιώθουν κουρασμένοι.

Γενικά, οι ενήλικες πρέπει να κοιμόνται 7 με 9 ώρες το βράδυ. Δε θα πρέπει να κοιμόμαστε ούτε περισσότερες, ούτε λιγότερες ώρες, ώστε να παραμένουμε υγιείς με καλή διάθεση.[2]

Οι ενήλικες μεγαλύτεροι από 65 χρονών δε χρειάζονται τόσες πολλές ώρες ύπνου. Συνίστανται να κοιμόνται περίπου 7-8 ώρες.

Αντίθετα, οι έφηβοι χρειάζονται 8-10 ώρες ύπνου, τα παιδιά 6-13 χρονών πρέπει να κοιμόνται 9-11 ώρες, τα παιδιά 3-5 χρονών πρέπει να κοιμόνται 10-13 ώρες, ενώ τα νήπια πρέπει να κοιμόνται 11-14 ώρες την ημέρα. Τέλος, τα βρέφη πρέπει να κοιμόνται 12-15 ώρες, ενώ τα νεογέννητα πρέπει να κοιμόνται 14-17 ώρες την ημέρα.

Κοινές αιτίες αϋπνίας

Υπάρχουν πολλές αιτίες αϋπνίας. Μερικές από τις πιο κοινές είναι η αποφρακτική άπνοια ύπνου, η παχυσαρκία, αλλά και η καφεΐνη, το αλκοόλ και τα μεγάλα γεύματα πριν τον βραδινό ύπνο.

Τι να κάνω για να κοιμηθώ καλύτερα & περισσότερο;

Η καθημερινή ήπια άσκηση, όπως το περπάτημα, η απώλεια βάρους, καθώς και η μείωση της καφεΐνης, του αλκοόλ, της ζάχαρης, και των μεγάλων γευμάτων πριν τον βραδινό ύπνο μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου. Επίσης, θα σας βοηθήσουν να αποκοιμηθείτε πιο εύκολα.

Η καθιστική ζωή είναι βασική αιτία αϋπνιών. Αντίθετα, η γυμναστική είναι ωφέλιμη για καλό βραδινό ύπνο. Έχει αγχολυτική δράση και βοηθάει στο αδυνάτισμα.

Τέλος, καλό είναι να αποφεύγετε να καταναλώνετε αλκοόλ στο βραδινό σας. Το αλκοόλ μπορεί να σας ξεγελάσει. Φαίνεται ότι σας χαλαρώνει και ότι αποκοιμιέστε ευκολότερα. Αν και μπορεί να σας βοηθήσει να αποκοιμηθείτε, το αλκοόλ εμποδίζει τον ποιοτικό και βαθύ βραδινό ύπνο. Εξαίρεση μπορεί να αποτελέσει το ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί. Από συγκεκριμένες ποικιλίες μάλιστα!

Προηγούμενο

Είναι υγιεινός ο ντεκαφεϊνέ καφές ;

Μπορεί η έλλειψη ύπνου να οδηγήσει σε παχυσαρκία;

Επόμενο