Ο ρόλος της βιταμίνης D στην κατάθλιψη & το άγχος!

Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να είναι αιτία κατάθλιψης! Η έκθεση στον ήλιο, αλλά και η λήψη βιταμίνης D από συμπληρώματα διατροφής βοηθούν στο να βελτιώσουμε την ψυχολογία μας.

Μπορεί η έλλειψη βιταμίνης D να προκαλέσει κατάθλιψη;

Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 31000 ανθρώπους και βρήκαν, ότι όσοι είχαν μικρότερα επίπεδα βιταμίνης D είχαν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίζουν κατάθλιψη![1]

Επιπλέον, η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Το πιο σημαντικό είναι, ότι εμπλέκεται με τις λειτουργίες του εγκεφάλου που επηρεάζουν την ψυχολογία.

Επίσης, η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε αϋπνίες και κακή ποιότητα ύπνου.

Δυστυχώς, η έλλειψη βιταμίνης D είναι συχνή και επηρεάζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Οπότε και θα πρέπει να ελέγχουμε συχνά, αν τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα μας είναι μέσα στις φυσιολογικές τιμές.

Τα ποσοστά κατάθλιψης στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 5,7% του πληθυσμού στην Ελλάδα ταλαιπωρείται από κατάθλιψη, ενώ το 4,9% του πληθυσμού πάσχει από χρόνιο άγχος. Υπολογίζεται ότι πάνω από 593.000 συμπολίτες μας πάσχουν από κατάθλιψη.[2]

Συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης D

Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D ίσως αποτελεί ένα φθηνό, εύκολο και πάνω απ’όλα ασφαλή τρόπο αντιμετώπισης της κατάθλιψης.

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης D είναι μόλις 600 IU. Βέβαια, καθώς ελάχιστα τρόφιμα περιέχουν βιταμίνη D, η βασική πηγή βιταμίνης D, για τους περισσότερους, είναι η έκθεση στον ήλιο.

Το σώμα μας παράγει βιταμίνη D, όταν το δέρμα μας εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία. Δυστυχώς, η μειωμένη έκθεση στον ήλιο οδηγεί σε ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Ποια δόση βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει στην κατάθλιψη & το άγχος;

Έχει αποδειχθεί, ότι η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του άγχους.[3] Οι επιστήμονες έχουν εφαρμόσει ακόμα και τεράστιες δόσεις βιταμίνης D, των 100.000 IU, σε ασθενείς με κατάθλιψη.

Αρχικά, θα πρέπει να κάνετε εξετάσεις αίματος, για να δείτε τα επίπεδα βιταμίνης D. Αν έχετε έλλειψη βιταμίνης D μπορείτε να πάρετε μέχρι και 10000 IU βιταμίνης D την ημέρα, μέχρι να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα.

Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, για τη δόση βιταμίνης D που χρειάζεστε.

Ο ήλιος είναι η καλύτερη θεραπεία για την κατάθλιψη

Υπολογίζεται, ότι το ανθρώπινο σώμα μπορεί να παράξει άνετα μέχρι και 1000 IU βιταμίνης D την ημέρα, έπειτα από την έκθεση στον ήλιο, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.[3] Αυτή είναι μεγαλύτερη δόση από την ημερήσια συνιστώμενη!

Αντίθετα, παράγουμε μόλις 200 IU βιταμίνης D το χειμώνα. Οπότε, ίσως είναι καλή ιδέα να παίρνουμε συμπληρώματα βιταμίνης D, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες. Σε κάθε περίπτωση, θα επωφεληθούμε, μόνο αν έχουμε έλλειψη βιταμίνης D.

Έτσι, αν έχουμε άγχος, κατάθλιψη ή κακή ψυχολογία θα επωφεληθούμε από έναν περίπατο, κάτω από τον πρωινό ήλιο. Η ήπια άσκηση είναι επίσης ωφέλιμη κατά του άγχους.

Επιπλέον, ο πρωινός ήλιος μας βοηθάει να παράγουμε βιταμίνη D, χωρίς να είναι τόσο επικίνδυνος για το δέρμα μας. Επίσης, μπορούμε να προστατεύσουμε το δέρμα μας από τη φωτογήρανση, με βιταμίνη C.

Τέλος, ο ήλιος μας βοηθάει να έχουμε καλή διάθεση, διότι αυξάνει τη σεροτονίνη στο σώμα μας. Ακόμα μια ισχυρή ουσία κατά της κατάθλιψης.

Προηγούμενο

Ντομάτα: η ιδανική τροφή για γρήγορο αδυνάτισμα!

Τι είναι η ταυρίνη και πώς βοηθάει τους αθλητές;

Επόμενο