Είναι οι τροφές σε κονσέρβα επικίνδυνες για την υγεία;

Οι τροφές σε κονσέρβα θεωρούνται ασφαλείς για την υγεία, αλλά καλό είναι να αποφεύγονται για 3 λόγους. Αρχικά, επικίνδυνα χημικά της συσκευασίας μπορεί να μολύνουν το προϊόν. Επιπλέον, οι τροφές σε κονσέρβα τείνουν να περιέχουν αρκετό έξτρα αλάτι. Τέλος, μειώνεται η διατροφική αξία των τροφών.

Επικίνδυνες κονσέρβες λόγω χημικών

Ο πιο βασικός, ίσως, λόγος για την αποφυγή κατανάλωσης τροφών σε κονσέρβα είναι η επικίνδυνη χημική ουσία βισφαινόλη, ή αλλιώς BPA.

Σύμφωνα με μια αναφορά του κέντρου Περιβαλλοντικής Υγείας, υπάρχουν ακόμα κονσέρβες στην αγορά που χρησιμοποιούν επικίνδυνα χημικά, όπως το BPA. Σύμφωνα με μια έρευνα του 2017, το 40% των τροφών σε κονσέρβα περιέχει το επικίνδυνο για την υγεία μας χημικό BPA. Ακόμα και αν αντικατασταθεί το BPA, δεν υπάρχουν οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις, ότι να νέα υλικά είναι ασφαλή για την υγεία.

Η ουσία BPA είναι ιδιαιτέρως τοξική και επικίνδυνη για τον άνθρωπο. Έχει συνδεθεί με καρκίνο του μαστού, καρκίνο του προστάτη, διαβήτη, παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις και πολλές ακόμα σοβαρές παθήσεις.[1]

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, οι βασικοί λόγοι που μολυνόμαστε με το επικίνδυνο χημικό BPA είναι τα τρόφιμα σε κονσέρβα, αλλά και η κατανάλωση κρέατος.

Η χημική ουσία BPA βρίσκεται στην επένδυση των κονσερβών και άρα μπορεί να μολύνει τα τρόφιμα. Επιπρόσθετα, η κατανάλωση κρέατος αυξάνει τα επίπεδα BPA, λόγω επαφής του κρέατος με τα υλικά συσκευασίας, τον εξοπλισμό, αλλά και των τροφών που δίνονται στα ζώα.[2]

Οι τροφές σε κονσέρβα είναι πλούσιες σε αλάτι

Ένας ακόμα λόγος για να αποφεύγεις την κατανάλωση τροφών σε κονσέρβα είναι το επιπλέον αλάτι, που χρησιμοποιούν. Το αλάτι αποτελεί μια φθηνή λύση για τη συντήρηση των τροφίμων. Επίσης, είναι ακόμα ένα φθηνό ενισχυτικό γεύσης.

Βέβαια, το υπερβολικό αλάτι είναι επικίνδυνο για την υγεία μας. Η Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση συστήνει την αυστηρή κατανάλωση έως 2300 mg νατρίου καθημερινά. Αν και τονίζουν, ότι η ιδανική κατανάλωση νατρίου πρέπει να περιορίζεται μέχρι τα 1500 mg καθημερινά![3]

Ένα κουταλάκι, του γλυκού, αλάτι περιέχει περίπου 2300 mg νατρίου. Συνήθως μια μερίδα τροφίμου σε κονσέρβα περιέχει 300-600 mg νάτριο.

Εν κατακλείδι, οι τροφές σε κονσέρβα περιέχουν επιπρόσθετο αλάτι και καλό είναι να αποφεύγονται, καθώς το αλάτι έχει συνδεθεί με παχυσαρκία, καρδιαγγειακές παθήσεις και υψηλή πίεση.

Οι τροφές σε κονσέρβα έχουν χαμηλότερη διατροφική αξία

Ακόμα ένας λόγος για να αποφεύγεις τα τρόφιμα σε κονσέρβα είναι ότι έχουν χαμηλότερη διατροφική αξία από το αντίστοιχο φρέσκο προϊόν. Ενώ τα μακροσυστατικά των τροφίμων, όπως είναι η πρωτεΐνη, οι υδατάνθρακες και το λίπος, δε φαίνεται να επηρεάζονται ιδιαίτερα από την επεξεργασία των τροφών σε κονσέρβα, οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα αντιοξειδωτικά μπορεί να καταστραφούν.

Για παράδειγμα, η βιταμίνη C είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στη θερμοκρασία. Οι τροφές σε κονσέρβα έχουν λίγη ή και καθόλου βιταμίνη C.

Επίσης, τα τρόφιμα σε κονσέρβα μπορεί να είναι φτωχότερα σε μέταλλα, όπως είναι το ασβέστιο, ο χαλκός και το κάλιο. Τα καροτενοειδή και άλλα αντιοξειδωτικά καταστρέφονται, επίσης, από την επεξεργασία των τροφών σε κονσέρβα. Ακόμα και κατά 100%![4]

Προτιμήστε φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Περιέχουν βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά. Ουσίες που μας κρατάνε νέους, αφού βοηθούν στη φυσική παραγωγή κολλαγόνου. Οι κονσέρβες καταστρέφουν αυτές τις ουσίες.

Πρέπει να αποφεύγουμε τα τρόφιμα σε κονσέρβα;

Τα τρόφιμα σε κονσέρβα θεωρούνται ασφαλή για την υγεία μας. Καλό είναι όμως να αποφεύγεται η συχνή κατανάλωση τους, λόγω του αυξημένου αλατιού, αλλά και των επικίνδυνων χημικών, που μπορεί να διαρρεύσουν στο τρόφιμο.

Σίγουρα, θα πρέπει να αποφεύγετε κονσέρβες που είναι εμφανώς χτυπημένες. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μόλυνσης του τροφίμου, από τοξικές ουσίες της κονσέρβας. Επίσης, ποτέ μην καταναλώνετε ληγμένες κονσέρβες.

Πάντα να προτιμάτε φρέσκα τρόφιμα εποχής. Έχουν τη μεγαλύτερη διατροφική αξία και μικρότερο κίνδυνο μολύνσεων.

Προηγούμενο

Η πάπρικα είναι η καλύτερη τροφή για λαμπερό δέρμα!

Παχαίνουν τα κριτσίνια ή είναι ένα υγιεινό σνακ για αδυνάτισμα;

Επόμενο