Βιταμίνη Κ: Ιδιότητες & παρενέργειες από συμπληρώματα

Ακόμα και αν ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή, πλούσια σε τροφές με βιταμίνη Κ, ίσως επωφεληθούμε και από τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής με βιταμίνη Κ.

Ποια οφέλη έχει η βιταμίνη Κ για την υγεία μας;

Η λήψη επαρκών ποσοτήτων βιταμίνης Κ είναι απαραίτητη για την υγεία μας.

Καταρχάς, η βιταμίνη Κ εμπλέκεται στην πήξη του αίματος και βοηθάει τις πληγές να κλείσουν.

Επίσης, η βιταμίνη Κ φαίνεται ότι μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης οστεοπόρωσης και καταγμάτων. Δυναμώνει τα κόκαλα και κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι αυξάνει την οστική πυκνότητα. Μάλιστα, σύμφωνα με μια έρευνα, η χορήγηση μεγάλων δόσεων βιταμίνης Κ μείωσε τα κατάγματα μέχρι και κατά 77%.[1,2]

Επιπλέον, η βιταμίνη Κ είναι ωφέλιμη κατά της στεφανιαίας νόσου, καθώς προστατεύει από την αγγειακή ασβεστοποίηση και διατηρεί την ελαστικότητα της αορτής και των αρτηριών!

Η βιταμίνη D έχει παρόμοιες ωφέλιμες ιδιότητες. Δεν είναι τυχαίο που κυκλοφορούν πολλά συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη D μαζί με βιταμίνη Κ2. Φαίνεται ότι είναι ωφέλιμες τόσο για το καρδιαγγειακό σύστημα, όσο και για τα κόκαλα μας!`

Η βιταμίνη Κ χωρίζεται στις επιμέρους βιταμίνες Κ1 και Κ2. Από τη διατροφή μας λαμβάνουμε κυρίως βιταμίνη Κ1.

Επίσης, η βιταμίνη Κ έχει την ιδιότητα να βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Έτσι, τροφές με βιταμίνη Κ μπορούν να βοηθήσουν ανθρώπους με διαβήτη, αλλά και όσους θέλουν να χάσουν βάρος.

Τέλος, η βιταμίνη ίσως είναι ωφέλιμη κατά μερικών ειδών καρκίνου, όπως είναι το καρκίνος στο συκώτι.

Πόση βιταμίνη Κ χρειαζόμαστε την ημέρα;

Η ημερήσια συνιστώμενη δόση βιταμίνης Κ είναι 90 μg για τις γυναίκες και 120 μg για τους άνδρες.

Οι έφηβοι χρειάζονται 75 μg βιταμίνης Κ καθημερινά, ενώ τα παιδιά χρειάζονται μικρότερες δόσεις.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ

Υπάρχουν δυο μορφές βιταμίνης Κ. Η βιταμίνη Κ1 και η βιταμίνη Κ2.

Η βιταμίνη Κ1 προέρχεται κυρίως από τα λαχανικά και τα φρούτα. Μάλιστα, τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά αποτελούν την καλύτερη διατροφική πηγή βιταμίνης Κ1.

Αντίθετα, η βιταμίνη Κ2 βρίσκεται σε μικρές ποσότητες σε μερικές τροφές ζωικής προέλευσης, όπως το κοτόπουλο και το τυρί. Ειδικά, οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως τα τυριά, περιέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης Κ2.

Βέβαια, δε θα πρέπει να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες τυριών ή κρέατος λόγω της βιταμίνης Κ2 που περιέχουν. Αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά οξέα. Μεγάλες ποσότητες των οποίων μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιολογικές ασθένειες. Μάλιστα, η Αμερικάνικη Καρδιολογική Ένωση προτρέπει η μέγιστη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών να είναι μόλις 13 γρ την ημέρα![3]

Δείτε όλες τις τροφές με βιταμίνη Κ σε αυτό το άρθρο μας.

Χρειάζομαι συμπληρώματα βιταμίνης Κ;

Η έλλειψη βιταμίνης Κ είναι σπάνια για υγιείς ανθρώπους, που ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή. Η κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών θα αυξήσει σημαντικά τη λήψη της βιταμίνης Κ1.

Επιπλέον, το σώμα μας μπορεί να παράξει μια σημαντική ποσότητα βιταμίνης Κ2. Μερικά “καλά” βακτήρια στο έντερο μπορούν να παράξουν βιταμίνη Κ2, που παίζει σημαντικό ρόλο στις καθημερινές μας ανάγκες.

Βέβαια, η παρατεταμένη χρήση αντιβιοτικών σκοτώνει αυτά τα βακτήρια. Οπότε το σώμα μας δεν παράγει καθόλου βιταμίνη Κ2. Σε αυτή την περίπτωση, ίσως επωφεληθούμε από τη λήψη ενός συμπληρώματος διατροφής με βιταμίνη Κ2.

Επιπλέον, όσοι νηστεύουν, οι χορτοφάγοι, οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, καθώς και όσοι έχουν κάποια καρδιαγγειακή ασθένεια ίσως επωφεληθούν από τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής με βιταμίνη Κ2. Πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού μας!

Είναι τα συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη Κ ασφαλή;

Τα συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη Κ2 θεωρούνται απολύτως ασφαλή για υγιείς ανθρώπους. Μάλιστα, δεν έχει θεσπιστεί μια ανώτατη ασφαλής δοσολογία. Ακόμα και μεγάλες δοσολογίες βιταμίνης Κ δεν προκαλούν τοξικότητα ή παρενέργειες.[4]

Σε πολλές έρευνες, οι επιστήμονες χορήγησαν τεράστιες δόσεις βιταμίνης Κ, ακόμα και μεγαλύτερες των 45,000 μg, χωρίς να παρατηρήσουν παρενέργειες στους ασθενείς!

Επιπλέον, στην Ιαπωνική κουζίνα υπάρχει ένα πιάτο, γνωστό ως “natto”, που περιέχει τεράστιες ποσότητες βιταμίνης Κ2. 100γρ έχουν περισσότερα από 100 μg βιταμίνης Κ2. Το natto είναι ουσιαστικά φασόλια σόγιας, που έχουν υποστεί ζύμωση. Καταναλώνεται για εκατοντάδες χρόνια, χωρίς να έχει συνδεθεί με κάποια παρενέργεια.

Μάλιστα, η μεγάλη λήψη βιταμίνης Κ2 στην Ιαπωνική κουζίνα φαίνεται ότι παίζει βασικό ρόλο στα μικρά ποσοστά καταγμάτων που παρατηρούνται διαχρονικά στην Ιαπωνία, σε σχέση με άλλες χώρες!

Βέβαια, όσοι λαμβάνουν κάποια φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους, προτού λάβουν κάποιο συμπλήρωμα με βιταμίνη Κ ή αυξήσουν δραστικά τη λήψη της, μέσω της διατροφής.

Για παράδειγμα, όσοι παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα πρέπει να διατηρούν σταθερά τα επίπεδα λήψης της βιταμίνης Κ. Η βιταμίνη Κ δρα ανταγωνιστικά με αυτά τα φάρμακα, ακυρώνοντας τη δράση τους. Έτσι, σε αυτή την περίπτωση, η αύξηση κατανάλωσης τροφών με βιταμίνη Κ ή η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής με βιταμίνη Κ μπορεί να γίνει επικίνδυνη.

Προηγούμενο

Τροφές με Παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5).

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ.

Επόμενο