Βιταμίνη Ε: ιδιότητες και οφέλη για την υγεία μας

Η βιταμίνη Ε έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Για να εκμεταλλευτούμε τις μοναδικές ιδιότητες της πρέπει να τρώμε ηλιόσπορους ή αμύγδαλα καθημερινά. Είναι οι πλουσιότερες τροφές σε βιταμίνη Ε. Αλλιώς μπορούμε να λάβουμε με ασφάλεια μεγάλες δόσεις από συμπληρώματα διατροφής.

Ιδιότητες βιταμίνης Ε

Η βιταμίνη Ε είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Μας προστατεύει από το οξειδωτικό στρες και τις χρόνιες αρρώστιες που αυτό προκαλεί. Τέτοιες αρρώστιες είναι ο καρκίνος, η πρόωρη γήρανση, η αρθρίτιδα και ο καταρράκτης. Η βιταμίνη Ε βοηθάει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση αυτών των αρρωστιών.[1,2]

Επιπλέον, η βιταμίνη Ε φαίνεται ότι έχει την ιδιότητα να προστατεύει από καρδιακή νόσο, διαβήτη, άσθμα και αλλεργίες.

Τέλος, η βιταμίνη Ε έχει την ιδιότητα να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ποια είναι η ημερήσια συνιστώμενη δόση;

Η ημερήσια συνιστώμενη δόση για τη βιταμίνη Ε είναι τα 15 mg. Οι ενήλικες και οι έφηβοι πρέπει να λαμβάνουν αυτή τη δόση καθημερινά. Θα έχουν πολλά οφέλη για την υγεία τους.

Τα παιδιά χρειάζονται μικρότερες δόσεις.

Από την άλλη, δε θα πρέπει να υπερβαίνουμε τη μέγιστη ημερήσια δοσολογία των 1000 mg.[3]

Βέβαια, αυτή την τεράστια δόση μπορούμε να τη λάβουμε μόνο από συμπληρώματα διατροφής. Οι τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε δεν προκαλούν παρενέργειες.

Αν είμαστε υγιείς, δε χρειάζεται να λαμβάνουμε μεγάλες δόσεις βιταμίνης Ε από συμπληρώματα διατροφής.

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας, προτού λάβουμε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής. Ενημερωνόμαστε τόσο για την ιδανική δοσολογία, όσο και για το διάστημα λήψης των συμπληρωμάτων.

Τροφές με βιταμίνη Ε

Η καλύτερη πηγή βιταμίνης Ε είναι οι ηλιόσποροι και τα αμύγδαλα. Μια μερίδα θα μας δώσει το 50% και το 45% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης, αντίστοιχα!

Τα φουντούκια, τα φιστίκια, το μπρόκολο, το ακτινίδιο, η ντομάτα και το σπανάκι είναι επίσης, τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε.

Προηγούμενο

Κάλιο: Ιδιότητες & οφέλη για την υγεία μας!

Βιοτίνη: ιδιότητες & παρενέργειες από συμπληρώματα

Επόμενο