Είναι υγιεινός ο ντεκαφεϊνέ καφές ;

Ο ντεκαφεϊνέ καφές δεν είναι επικίνδυνος για την υγεία μας, παρά τα χημικά που χρησιμοποιούνται κατά την παραγωγή του. Αντίθετα, έχει ευεργετικές ιδιότητες!

Τι είναι ο ντεκαφεϊνέ (decaf) καφές;

Ο ντεκαφεϊνέ καφές αποτελείται από επεξεργασμένους κόκκους καφέ, στους οποίους έχει αφαιρεθεί το μεγαλύτερο μέρος της καφεΐνης.

Πώς παράγεται ο ντεκαφεϊνέ καφές;

Καταρχάς, οι παραγωγοί καφέ επιτυγχάνουν τη μείωση της περιεκτικότητας του καφέ σε καφεΐνη, με το να μουσκεύουν τους άψητους κόκκους καφέ ή να τους τοποθετούν σε δεξαμενές με ατμό.

Καθώς η καφεΐνη είναι υδατοδιαλυτή, ένα μεγάλο μέρος της αποβάλλεται στο νερό.

Όμως, αυτή η απλή μέθοδος απαιτεί χρόνο αλλά και ένα μεγάλο σχετικά μέρος της καφεΐνης παραμένει στον καφέ. Οπότε, συχνά προστίθενται στο νερό και διάφορα χημικά, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία.

Επιπλέον, γρηγορότερη επεξεργασία σημαίνει ότι παραμένουν περισσότερα ωφέλιμα συστατικά, αλλά κυρίως ότι μένει ανέπαφη η γεύση και το άρωμα του καφέ. Αυτό είναι και το πιο βασικό, άλλωστε.

Όμως, πόσο ασφαλή είναι τα χημικά που χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή της καφεΐνης;

Είναι υγιεινός ο ντεκαφεϊνέ καφές;

Μερικοί από τους κύριους διαλύτες που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία του καφέ, για την απομάκρυνση της καφεΐνης είναι:[1]

  • υπερκρίσιμο διοξείδιο του άνθρακα
  • ενεργός άνθρακας
  • μεθυλενοχλωρίδιο
  • οξικός αιθυλεστέρας
  • οξείδιο του αζώτου

Κάποια από αυτά τα χημικά ίσως είναι επικίνδυνα για την υγεία μας. Για παράδειγμα, το μεθυλενοχλωρίδιο (Methylene Chloride) έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί καρκίνο στα ζώα. Αν και κάτι τέτοιο δεν αποδειχθεί για τον άνθρωπο, υπάρχουν αυστηρές προδιαγραφές για την έκθεση των εργαζομένων στη βιομηχανία, σε μεγάλες ποσότητες. Μάλιστα, ο ντεκαφεϊνέ καφές πρέπει να έχει συγκεντρώσεις μικρότερες των 10 ppm.

Επιπλέον, αυτή η ουσία είναι ιδιαίτερα καταστροφική για το όζον της ατμόσφαιρας. Οπότε και χρησιμοποιούνται πλέον άλλες ουσίες στη βιομηχανία του καφέ.

Για παράδειγμα, ο οξικός αιθυλεστέρας (Ethyl Acetate) θεωρείται απόλυτα ασφαλής ουσία. Άλλωστε υπάρχει φυσικά σε τροφές, όπως η μπανάνα και τα μήλα. Μάλιστα, δεν έχει οριστεί κάποιο ασφαλές όριο υπολείμματος του στον καφέ.

Επιπλέον, για την απομάκρυνση της καφεΐνης χρησιμοποιείται το διοξείδιο του άνθρακα σε υγρή μορφή. Αυτή η μέθοδος δεν αλλοιώνει σχεδόν καθόλου το άρωμα και στη γεύση του καφέ. Αποτελεί όμως ακριβή μέθοδο απομάκρυνσης της καφεΐνης.

Παρόλο το γεγονός της χημικής επεξεργασία, ο ντεκαφεϊνέ καφές δε φαίνεται να προκαλεί προβλήματα στην υγεία μας ή να έχει παρενέργειες.

Αντίθετα, λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει, ενισχύει τη δράση του ανοσοποιητικού και προστατεύει από φλεγμονές. Φαίνεται ότι προστατεύει ακόμα και από μερικά είδη καρκίνου! Μάλιστα, ο καφές παίζει ρόλο στη μείωση της θνησιμότητας από όλες τις αιτίες![2,3]

Ποιο καφέ να προτιμήσω; Ντεκαφεϊνέ ή κανονικό;

1-2 καφέδες την ημέρα, είτε κανονικοί, είτε ντεκαφεϊνέ, μπορεί να είναι ωφέλιμοι για την υγεία μας. Ο καφές έχει αντιοξειδωτική δράση, αφού είναι πλούσιος σε φλαβονοειδή και φαινολικά οξέα.

Επιπλέον, η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας.

Όμως, καλό είναι να αποφεύγετε να προσθέτετε ζάχαρη ή διάφορες θερμιδογόνες κρέμες στον καφέ σας. Συνήθως είναι πλούσιες στα επικίνδυνα κορεσμένα λιπαρά οξέα και σε θερμίδες. Οπότε και παχαίνουν.

Τέλος, αν θέλετε να πίνετε καφέ αργά το απόγευμα, καλό είναι να προτιμάτε ντεκαφεϊνέ. Η καφεΐνη παραμένει στο σώμα μας για πολλές ώρες. Μάλιστα, αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες του κακού βραδινού ύπνου και της αϋπνίας.

Πόση καφεΐνη έχει η ντεκαφεϊνέ καφές;

Η δόση της καφεΐνης είναι πολύ μικρότερη στο ντεκαφεϊνέ καφέ. Ανάλογα την ποικιλία και τη μέθοδο παραγωγής, μια μερίδα ντεκαφεϊνέ καφέ έχει 2-15 mg καφεΐνης.

Για σύγκριση, ο κανονικός καφές έχει συνήθως περίπου 60-130 mg καφεΐνης ανά μερίδα.

Οι υγιείς ενήλικες μπορούν με ασφάλεια να καταναλώνουν μέχρι 400 mg καφεΐνης την ημέρα. Αυτή η μέγιστη ασφαλής δόση είναι αρκετά μικρότερη για τις εγκυμονούσες, τις μητέρες που θηλάζουν και τους έφηβους. Τα παιδιά μικρότερα από 12 έτη δε θα πρέπει να καταναλώνουν καθόλου καφεΐνη.

Τέλος, καφεΐνη έχουν και η μαύρη σοκολάτα, το τσάι, τα αναψυκτικά τύπου cola και τα ενεργειακά ποτά.

Προηγούμενο

Γιατί δεν κοιμάμαι το βράδυ;

Παρενέργειες από την έλλειψη ύπνου!

Επόμενο