Μπορούν οι μητέρες που θηλάζουν ή οι έγκυες να πίνουν καφέ;

Οι εγκυμονούσες και οι μητέρες που θηλάζουν καλό είναι να περιορίσουν στο ελάχιστο την κατανάλωση καφέ. Η μέγιστη επιτρεπτή δόση καφεΐνης είναι 200 mg την ημέρα.

Ποια είναι η μέγιστη ασφαλής δόση καφεΐνης;

Δεν έχει οριστεί κάποια μέγιστη ασφαλής δόση καφεΐνης. Όμως ακόμα και μια αρκετά μεγάλη δόση καφεΐνης των 400 mg θεωρείται ασφαλής. Αυτή η ποσότητα καφεΐνης βρίσκεται σε περίπου 3-4 καφέδες.[1,2]

Βέβαια, μόνο οι υγιείς ενήλικες μπορούν να λαμβάνουν με ασφάλεια τέτοιες μεγάλες δόσεις. Τα παιδιά, οι έφηβοι, οι άνθρωποι με προβλήματα υγείας (πχ αρρυθμίες), αλλά και οι έγκυες και οι γυναίκες που θηλάζουν πρέπει να περιορίσουν αρκετά την ποσότητα καφεΐνης που λαμβάνουν ή να την αποφύγουν τελείως.

Μπορούν να πίνουν καφέ οι εγκυμονούσες;

Σίγουρα, οι εγκυμονούσες θα πρέπει να μειώσουν κατά πολύ την κατανάλωση καφέ, αλλά και γενικότερα όλες τις τροφές με καφεΐνη.

Μεγάλες δόσεις καφεΐνης αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής. Επίσης, μπορεί να μειώσουν το βάρος του νεογέννητου!

Βέβαια, σε πολλές περιπτώσεις, οι εγκυμονούσες μπορούν να καταναλώνουν μια μικρή ποσότητα καφέ. Μάλιστα, μέχρι 200 mg καφεΐνης την ημέρα δεν έχουν συνδεθεί με προβλήματα κατά την κύηση.[3]

Πόσο καφέ μπορούν να πίνουν οι μητέρες που θηλάζουν;

Οι θηλάζουσες μητέρες θα πρέπει επίσης, να είναι ιδιαίτερα προσεχτικές, σχετικά με την κατανάλωση καφέ και άλλων τροφών με καφεΐνη.

Μεγάλες δόσεις καφεΐνης μπορούν να μειώσουν την ποσότητα του μητρικού γάλατος. Επίσης, η καφεΐνη μπορεί να μειώσει τις συγκεντρώσεις σιδήρου στο μητρικό γάλα. Οπότε και να οδηγήσει σε βρεφική αναιμία.

Ακόμα, το βρέφος μπορεί να γίνει νευρικό και να μην έχει ποιοτικό ύπνο.

Η επίδραση της καφεΐνης είναι μεγαλύτερη στα βρέφη που έχουν γεννηθεί πρόωρα και στα βρέφη που είναι μικρότερα των 6 μηνών. Η καφεΐνη παραμένει στον οργανισμό τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αντίθετα, τα βρέφη που είναι μεγαλύτερα από 9 μηνών μεταβολίζουν την καφεΐνη, όπως και οι ενήλικες. Έχουν αναπτυχθεί, σε αυτή την ηλικία, τα απαραίτητα ένζυμα. Οπότε και είναι πολύ λιγότερο ευαίσθητα στην καφεΐνη, σε σχέση με τα νεογέννητα.

Έτσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ορίσει, ως ανώτατη ασφαλή δόση καφεΐνης, για τις μητέρες που θηλάζουν, τα 200 mg. Αυτή η ποσότητα δεν αποτελεί κίνδυνο για το βρέφος.[4]

Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, οι εγκυμονούσες και οι θηλάζουσες μητέρες θα πρέπει να ενημερώνονται από τον επιβλέποντα ιατρό τους για το αν μπορούν να πιουν καφέ και ποια είναι η μέγιστη επιτρεπτή ποσότητα καφεΐνης.

Τροφές με καφεΐνη

Οι πιο κοινές τροφές πλούσιες σε καφεΐνη είναι ο καφές, το τσάι και η μαύρη σοκολάτα. Οπότε, οι εγκυμονούσες και οι θηλάζουσες μητέρες θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση αυτών των τροφών.

Τα ενεργειακά ποτά είναι επίσης, εξαιρετικά πλούσια σε καφεΐνη, που οι εγκυμονούσες και οι θηλάζουσες γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν τελείως.

Τέλος, συνθετική καφεΐνη μπορεί να έχουν πολλές επεξεργασμένες τροφές. Πάντα να κοιτάτε τα συστατικά των τροφών. Ιδιαιτέρως των τροφών που διαφημίζονται ότι δίνουν ενέργεια και ευεξία.

Προηγούμενο

Έχει η σοκολάτα καφεΐνη;

Μπορούν οι έφηβοι & τα παιδιά να πίνουν καφέ;

Επόμενο