Μπορούν οι έφηβοι & τα παιδιά να πίνουν καφέ;

Ο καφές είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία είναι ευεργετικά για την υγεία μας. Όμως, ο καφές αποτελεί την κύρια πηγή καφεΐνης.

Ενώ οι ενήλικες μπορούν να καταναλώνουν με ασφάλεια σχετικά μεγάλες ποσότητες καφεΐνης, τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να μειώσουν στο ελάχιστο την καφεΐνη που λαμβάνουν.

Πόσο καφέ μπορούν να πίνουν τα παιδιά & οι έφηβοι;

Η ανώτατη ασφαλής δόση καφεΐνης για τους ενήλικες είναι τα 400 mg. Μεγαλύτερες ποσότητες μπορεί να οδηγήσουν σε παρενέργειες.

Παιδιά μεγαλύτερα από 12 χρονών και οι έφηβοι μπορούν να καταναλώνουν με ασφάλεια μέχρι 100 mg καφεΐνης.[1]

Μάλιστα, τα παιδιά μικρότερα από 12 χρονών δε θα πρέπει να λαμβάνουν καθόλου καφεΐνη. Άρα δε θα πρέπει να πίνουν καφέ!

Τροφές με καφεΐνη

Ο καφές, το τσάι και η μαύρη σοκολάτα είναι παραδοσιακά, οι κύριες πηγές καφεΐνης για τους ενήλικες.

Καταρχάς, οι έφηβοι και τα παιδιά λαμβάνουν μεγάλες δόσεις καφεΐνης από τον καφέ. Ανάλογα την ποικιλία και το είδος, ο καφές περιέχει 60-130 mg καφεΐνης! Μόνο, ο ντεκαφεϊνέ καφές έχει πολύ λιγότερη καφεΐνη.

Επιπλέον, τα αναψυκτικά τύπου cola είναι πλούσια σε καφεΐνη. Ένα κουτάκι περιέχει 30-50 mg καφεΐνης.

Επίσης, τα ενεργειακά ποτά περιέχουν τεράστιες ποσότητες καφεΐνης. Ένα κουτάκι περιέχει περισσότερα από 100 mg καφεΐνης. Δηλαδή, ποσότητα μεγαλύτερη από την ανώτατη ασφαλή δόση για τους εφήβους!

Ακόμα, οι έφηβοι δε θα πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής, σχεδιασμένα για ενέργεια, πριν το γυμναστήριο. Τα γνωστά pre-workout supplements. Αυτά τα συμπληρώματα έχουν τεράστιες ποσότητες καφεΐνης ανά μερίδα. Πολλά έχουν 150 mg καφεΐνης ανά μερίδα ή ακόμα και μεγαλύτερες ποσότητες.

Καφεΐνη υπάρχει και σε πολλά άλλα προϊόντα, όπως τσίχλες, γλυκά και μπισκότα. Πάντα να ελέγχετε τα συστατικά στη συσκευασία. Ειδικά, αν διαφημίζεται ότι το προϊόν δίνει ενέργεια και ευεξία.

Από που λαμβάνουν καφεΐνη τα παιδιά;

Σίγουρα ο καφές είναι η κύρια πηγή καφεΐνης για τους ενήλικες. Όμως, τα παιδιά και οι έφηβοι πίνουν συχνά αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά. Η ποσότητα καφεΐνης που λαμβάνουν από αυτά τα προϊόντα είναι τεράστια.

Οι μεγάλες ποσότητες καφεΐνης και ζάχαρης μπορούν να γίνουν απαραίτητες σε ένα παιδί. Οπότε και να αναζητά όλο και μεγαλύτερες ποσότητες. Μάλιστα, είναι πιθανό να τις αναζητά και ως ενήλικας!

Οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν να χτίζουν σωστές διατροφικές συνήθειες στα παιδιά τους.

Προηγούμενο

Μπορούν οι μητέρες που θηλάζουν ή οι έγκυες να πίνουν καφέ;

Καφές & καφεΐνη: οφέλη για την υγεία μας!

Επόμενο