Ο ψευδάργυρος προστατεύει τα μαλλιά σου!

Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητο συστατικό για δυνατά και λαμπερά μαλλιά. Έλλειψη του αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης γκρίζων μαλλιών, ακόμα και τριχόπτωσης!

Πόσο ψευδάργυρο χρειαζόμαστε καθημερινά;

Η ημερήσια συνιστώμενη δόση ψευδαργύρου για τις γυναίκες είναι 8 mg και 11 mg για τους άνδρες.

Πρέπει να λαμβάνουμε ψευδάργυρο καθημερινά. Το σώμα δεν μπορεί να παράξει ψευδάργυρο, ούτε να αποθηκεύσει μεγάλες ποσότητες.

Αν είμαστε υγιείς, μπορούμε να λάβουμε την ποσότητα ψευδαργύρου που χρειαζόμαστε από τη διατροφή μας. Βέβαια, σε περιπτώσεις μεγάλης έλλειψης ψευδαργύρου ή μειωμένης απορρόφησης του, λόγω κάποια ασθένειας, χρειαζόμαστε μεγάλες δόσεις ψευδαργύρου. Μόνο τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να μας δώσουν.

Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την υγεία μας. Παίζει βασικό ρόλο σε περισσότερα από 300 ένζυμα και στη σύνθεση των πρωτεϊνών. Για παράδειγμα, ο ψευδάργυρος προστατεύει από την πρόωρη τριχόπτωση και την ακμή, αυξάνει τη λίμπιντο, την τεστοστερόνη και το κολλαγόνο, καθώς και βοηθάει τους αθλητές να χτίσουν μυς!

Ψευδάργυρος και τριχόπτωση!

Συχνά παρατηρούνται χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου σε ανθρώπους που έχουν πρόβλημα τριχόπτωσης. Η έλλειψη ψευδαργύρου φαίνεται ότι είναι μια από τις βασικές αιτίες πρόωρης τριχόπτωσης. Ο ψευδάργυρος επηρεάζει τον κύκλο του θύλακα της τρίχας και βοηθά στην ανάπτυξη των μαλλιών.[1]

Επιπλέον, πρέπει να έχουμε τουλάχιστον 10 µmol/L ψευδαργύρου στο αίμα μας, για πιο πυκνά μαλλιά, με μεγαλύτερη διάμετρο και μειωμένες πιθανότητες τριχόπτωσης! Αντίθετα, μικρότερα επίπεδα οδηγούν σε εύθραυστα και αδύναμα μαλλιά.

Επιπλέον, υψηλά επίπεδα ψευδαργύρου στο αίμα βοηθούν και τις άλλες παραδοσιακές μεθόδους αντιμετώπισης της τριχόπτωσης και ενδυνάμωσης των μαλλιών. Τα φυσιολογικά επίπεδα ψευδαργύρου είναι 9–20 µmol/L.[2]

Βέβαια, τα υγιή και δυνατά μαλλιά χρειάζονται και πολλές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, εκτός του ψευδαργύρου. Δείτε αναλυτικά, τις ουσίες που χρειάζονται τα μαλλιά μας σε αυτό το άρθρο μας.

Ο ψευδάργυρος έχει αντιοξειδωτική δράση!

Το κάπνισμα, το στρες, ακόμα και η ακτινοβολία του ηλίου μπορούν να κάνουν τα μαλλιά μας αδύνατα και εύθραυστα, διότι αυξάνουν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα μας. Αν δεν αντιμετωπιστούν μπορεί να οδηγήσουν σε μια επικίνδυνη κατάσταση, που ονομάζεται οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες οδηγεί σε παχυσαρκία και πολλές ακόμα ασθένειες, αλλά και σε τριχόπτωση!

Για να εξουδετερώσουμε τις ελεύθερες ρίζες πρέπει να καταναλώνουμε τροφές με αντιοξειδωτικά. Ο ψευδάργυρος προστατεύει από την τριχόπτωση, αφού έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Βέβαια, ο καλύτερη πηγή ψευδαργύρου είναι οι τροφές. Οι τροφές περιέχουν πολλά συστατικά που δρουν συνεργατικά. Έτσι, μικρότερες ποσότητες έχουν καλύτερα αποτελέσματα.

Για παράδειγμα, η ντομάτα προστατεύει τα μαλλιά μας, διότι έχει λυκοπένιο και βιταμίνη C, που είναι και τα 2 ισχυρά αντιοξειδωτικά!

Επίσης, ο ψευδάργυρος διατηρεί τα μαλλιά μας γερά και λαμπερά, διότι βοηθάει στην απορρόφηση της βιταμίνης Ε.[3] Η βιταμίνη Ε έχει επίσης αντιοξειδωτική δράση. Θεωρείται από τις βασικότερες βιταμίνες για λαμπερό δέρμα και νεανικό πρόσωπο!

Τέλος, καλό είναι να τρώτε 1 καρύδι Βραζιλίας την ημέρα. Έχει μεγάλη ποσότητα σεληνίου, που επίσης θεωρείται απαραίτητο αντιοξειδωτικό για υγιή μαλλιά!

Προλαμβάνει ο ψευδάργυρος τα γκρίζα μαλλιά;

Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να προλάβουν την πρόωρη εμφάνιση των γκρίζων μαλλιών. Ειδικά, ο ψευδάργυρος, το ασβέστιο, ο χαλκός και ο σίδηρος επηρεάζουν το χρώμα της τρίχας.[4]

Η βιταμίνη Β12, η βιοτίνη και το φολικό οξύ μπορούν επίσης να καθυστερήσουν τα γκρι μαλλιά.[5]

Φαγητά με ψευδάργυρο για δυνατά μαλλιά!

Το κρέας και τα ψάρια είναι άριστες πηγές ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος από τροφές ζωικής προέλευσης απορροφάται εύκολα από το σώμα μας.

Βέβαια, υπάρχουν πάρα πολλές τροφές φυτικής προέλευσης με αρκετό ψευδάργυρο. Αν τις εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή, θα πάρουμε εύκολα την ποσότητα ψευδαργύρου που χρειαζόμαστε! Η βρώμη, οι φακές, τα ρεβίθια, τα αμύγδαλα, τα καρύδια Βραζιλίας, τα καρύδια, οι κολοκυθόσποροι, το σουσάμι και οι ηλιόσποροι είναι οι πλουσιότερες κοινές τροφές με ψευδάργυρο.

Χρειάζομαι συμπλήρωμα ψευδαργύρου αν έχω τριχόπτωση;

Η μεγάλη έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσει σε τριχόπτωση. Αν ο λόγος της τριχόπτωσης είναι όντως η έλλειψη ψευδαργύρου, τότε τα συμπληρώματα ψευδαργύρου μπορούν να σας βοηθήσουν.

Μην ξεπερνάτε την ημερήσια ανώτατη ασφαλή δόση ψευδαργύρου. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να κάνετε εξετάσεις αίματος, ώστε να δείτε αν όντως έχετε έλλειψη ψευδαργύρου. Εν συνεχεία, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τη δόση ψευδαργύρου που χρειάζεστε.

Προηγούμενο

Ψευδάργυρος για αντοχή & μυική υπερτροφία!

Πόσο μαγνήσιο χρειάζονται οι αθλητές;

Επόμενο