Μελατονίνη: Οφέλη & ιδιότητες!

Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη με πολλά οφέλη για την υγεία μας. Την παράγει το σώμα μας φυσικά, αλλά μπορούμε να λάβουμε και μεγάλες δόσεις από τη διατροφή μας ή από συμπληρώματα.

Οφέλη & ιδιότητες μελατονίνης

Η μελατονίνη είναι γνωστή ως η ορμόνη του ύπνου, καθώς επηρεάζει τον κιρκάδιο ρυθμό. Αποτελεί το “εσωτερικό ρολόι” του σώματος.

Όσοι πάσχουν από αϋπνίες μπορούν να επωφεληθούν από την πρόσληψη μεγάλων δόσεων μελατονίνης. Η μελατονίνη βοηθάει και στην αντιμετώπιση του τζετ λαγκ, αλλά και όσους έχουν δουλειά με νυχτερινές βάρδιες.[1]

Επίσης, η μελατονίνη μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες οστεοπόρωσης, καθώς βοηθάει στην ανοργανοποίηση των οστών.

Επιπλέον, η μελατονίνη έχει αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιυπερτασική και αναλγητική δράση!

Ακόμα, η μελατονίνη ρυθμίζει το μεταβολισμό της γλυκόζης και των λιπιδίων, καθώς και την έκκριση της ινσουλίνης.

Έτσι, μπορεί να είναι ωφέλιμη για την πρόληψη και αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της καρδιακής νόσου, της παχυσαρκίας, ακόμα και μερικών ειδών καρκίνου!

Πώς να αυξήσω τη μελατονίνη που λαμβάνω;

Το σώμα μας παράγει μικρές ποσότητες μελατονίνης. Υπολογίζεται ότι το βράδυ παράγουμε 10-80 μg μελατονίνης. Αντίθετα, κατά τις πρωινές ώρες παράγονται πολύ μικρότερες ποσότητες.[2]

Όσο μεγαλώνουμε παράγουμε όλο και μικρότερες ποσότητες μελατονίνης. Οπότε και οι ηλικιωμένοι είναι πιθανότερο να πάσχουν από κάποια διαταραχή του ύπνου.

Μπορούμε να αυξήσουμε τη μελατονίνη μέσω της διατροφής μας αλλά και από τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής.

Ακόμα και αν καταναλώνουμε πολλές τροφές με μελατονίνη, δε θα καταφέρουμε να λάβουμε μεγάλες ποσότητες. Αν θέλουμε να αυξήσουμε πολύ τη λήψη μελατονίνης, θα πρέπει να λάβουμε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής.

Τα περισσότερα συμπληρώματα διατροφής με μελατονίνη περιέχουν 1-10 mg μελατονίνης.

Αν και οι μεγάλες δόσεις μελατονίνης θεωρούνται απόλυτα ασφαλείς, δε χρειάζεται να λάβετε πολύ τεράστιες ποσότητες μελατονίνης. Ακόμα και μικρές δοσολογίες των 1 mg προσφέρουν μεγάλα οφέλη στην υγεία μας.[3]

Οι έγκυες και οι θηλάζουσες μητέρες καλό είναι να αποφεύγουν τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής με μελατονίνη. Δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα, ώστε να γνωρίζουμε αν υπάρχουν παρενέργειες.

Πάντα πρέπει να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας, προτού λάβετε ένα συμπλήρωμα διατροφής ή αλλάξετε τη διατροφή σας. Ειδικά, αν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας ή λαμβάνετε και κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Προηγούμενο

Οι πλουσιότερες τροφές σε εδώδιμες (φυτικές) ίνες.

Τροφές πλούσιες στο συνένζυμο Q10.

Επόμενο