Η σόγια έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας, καθώς είναι η πλουσιότερη τροφή σε ισοφλαβόνες, ενώ είναι εξαιρετικά πλούσια σε μέταλλα!
Διατροφική αξία σόγιας
Η σόγια έχει τεράστια διατροφική αξία.
Καταρχάς, η σόγια είναι πλούσια σε εδώδιμες ίνες. Μια μερίδα σόγια μας παρέχει μέχρι και το 37% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης![1]
Οι εδώδιμες ίνες έχουν πολλά οφέλη για την υγεία μας. Για παράδειγμα, οι ίνες έχουν την ιδιότητα να μειώνουν τη χοληστερίνη και την υψηλή αρτηριακή πίεση. Δυο από τους κύριους επιβαρυντικούς παράγοντες για την καρδιά!
Επιπλέον, η σόγια έχει ανώτερης ποιότητας φυτική πρωτεΐνη. Η πρωτεΐνη της σόγιας είναι πλήρης. Περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα!
Μάλιστα, η σόγια είναι από τις ελάχιστες τροφές φυτικής προέλευσης που έχει πλήρη πρωτεΐνη. Πλησιάζει όσο καμία άλλη φυτική τροφή στην ποιότητα της πρωτεΐνης των ζωικών τροφών.
Μια μερίδα σόγιας έχει περίπου 31 γρ πρωτεΐνης, μια μερίδα τόφου έχει 16 γρ, ενώ ένα ποτήρι γάλα σόγιας έχει περίπου 7 γρ πρωτεΐνης.
Ακόμα, η σόγια είναι εξαιρετικά πλούσια σε μέταλλα. Μια μερίδα παρέχει περίπου το 49% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης σε σίδηρο, το 18% σε ψευδάργυρο, το 18% σε ασβέστιο, το 35% σε μαγνήσιο, το 26% σε κάλιο και το 23% σε σελήνιο!
Τέλος, η σόγια είναι η πλουσιότερη τροφή σε ισοφλαβόνες, που αποτελούν ισχυρότατες αντιοξειδωτικές ουσίες.
Οφέλη & Ιδιότητες
Πολλά από τα οφέλη της σόγιας οφείλονται στις ισοφλαβόνες που περιέχει.
Οι ισοφλαβόνες ρυθμίζουν τα επίπεδα ζαχάρου και ινσουλίνης, προστατεύουν τα αγγεία και μειώνουν τις φλεγμονές.[2,3]
Επίσης, σύμφωνα με έρευνες, οι ισοφλαβόνες ίσως μειώνουν το κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου, μερικών ειδών καρκίνου και οστεοπόρωσης.
Ακόμα, μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.
Επιπρόσθετα, η αντικατάσταση της ζωικής πρωτεΐνης με πρωτεΐνη σόγιας, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της LDL-χοληστερίνης, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και των τριγλυκεριδίων!
Η σόγια βοηθάει και στο αδυνάτισμα.
Τέλος, η σόγια μπορεί να έχει ευεργετικές ιδιότητες για τον διαβήτη και για την υγεία του δέρματος.[4]
Ακόμα και όσοι έχουν διαβήτη μπορούν να τρώνε μικρές ποσότητες οσπρίων.