Έλλειψη σιδήρου οδηγεί σε τριχόπτωση & εύθραυστα μαλλιά!

Η έλλειψη σιδήρου είναι μια αρκετά κοινή αιτία εύθραυστων μαλλιών. Ακόμα και τριχόπτωσης! Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη μεταφορά οξυγόνου στους θύλακες των τριχών και παίζει βασικό ρόλο στον κύκλο ζωής της τρίχας. Η λήψη τροφών με σίδηρο ή συμπληρωμάτων σιδήρου μπορεί να αποτελέσει έναν εύκολο τρόπο αντιμετώπισης της τριχόπτωσης.

Μπορεί η έλλειψη σιδήρου να προκαλέσει τριχόπτωση;

Μια φτωχή διατροφή σε σίδηρο μπορεί να οδηγήσει σε εύθραυστα μαλλιά και τριχόπτωση. Τα μαλλιά μας χρειάζονται πολλές ουσίες, ώστε να είναι πάντα δυνατά. Ο σίδηρος είναι από τις βασικότερες.

Καταρχάς, ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη σύνθεση και καλή λειτουργία της αιμοσφαιρίνης. Η αιμοσφαιρίνη είναι μια πρωτεΐνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρει οξυγόνο σε όλους τους ιστούς του σώματος.

Όταν έχουμε έλλειψη σιδήρου, τότε το σώμα μας θα “κλέψει” σίδηρο, απ’όπου δεν είναι τόσο απαραίτητος. Όπως είναι τα μαλλιά μας. Έτσι, η έλλειψη σιδήρου μπορεί να τα αδυνατίσει. Ακόμα και να οδηγήσει σε τριχόπτωση, καθώς επηρεάζει άμεσα τον κύκλο ζωής της τρίχας.[1]

Μπορούν να μεγαλώσουν πάλι τα μαλλιά μου;

Αν η τριχόπτωση οφείλεται σε έλλειψη θρεπτικών στοιχείων, η αποκατάσταση τους μπορεί να κάνει τα μαλλιά σας να μεγαλώσουν ξανά! Για παράδειγμα, εκτός από σίδηρο, τα μαλλιά μας χρειάζονται βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη Β12, βιταμίνη C, ψευδάργυρο, σελήνιο, αλλά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Βέβαια, το πιθανότερο είναι να χρειαστούν αρκετοί μήνες, ώστε να μεγαλώσουν τα μαλλιά σας. Σε κάθε περίπτωση, κάντε εξετάσεις αίματος, ώστε να σιγουρευτείτε ότι έχετε έλλειψη θρεπτικών συστατικών. Σε περιπτώσεις μεγάλων ελλείψεων ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει κάποιο συμπλήρωμα διατροφής.

Τα εύθραυστα μαλλιά στις γυναίκες μπορεί να οφείλονται στο χαμηλό σίδηρο!

Ειδικά οι γυναίκες έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε σίδηρο, λόγω των μεγάλων απωλειών κατά την εμμηνόρροια. Έτσι, οι γυναίκες έχουν αυξημένες πιθανότητες για αδύναμα και εύθραυστα μαλλιά, λόγω έλλειψης σιδήρου.

Υπολογίζεται, ότι αν υγιείς γυναίκες έχουν φερριτίνη μικρότερη από 30 ng/mL έχουν αυξημένες πιθανότητες τριχόπτωσης![2,3] Η φερριτίνη είναι η αποθήκη σιδήρου του σώματος. Είναι από τις βασικότερους δείκτες, που πρέπει να παρακολουθείτε συχνά με εξετάσεις αίματος.

Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να κάνει τα μαλλιά μας γκρίζα!

Επιπλέον, ο σίδηρος, το ασβέστιο, η βιταμίνη Β12 και η βιταμίνη D παίζουν βασικό ρόλο στην αποφυγή πρόωρης εμφάνισης γκρίζων μαλλιών.[4,5] Οι τροφές πλούσιες σε σίδηρο προστατεύουν το φυσικό χρώμα των μαλλιών μας.

Ακόμα, ο σίδηρος διατηρεί το πρόσωπο μας νεανικό, αφού είναι απαραίτητος για τη φυσική σύνθεση κολλαγόνου από το σώμα μας. Το κολλαγόνο είναι η βασική πρωτεΐνη του δέρματος. Είναι αυτό που κρατάει το δέρμα ελαστικό, χωρίς ρυτίδες.

Πόσο σίδηρο χρειάζομαι την ημέρα;

Η ημερήσια συνιστώμενη δόση σιδήρου για τους άνδρες είναι 8 mg, ενώ για τις γυναίκες είναι 18 mg.[6] Οι εγκυμονούσες χρειάζονται ακόμα μεγαλύτερες δόσεις.

Πολλές τροφές έχουν σίδηρο, με το κρέας να είναι η πιο γνωστή. Επιπλέον, ο σίδηρος από τροφές ζωικής προέλευσης είναι περισσότερο αφομοιώσιμος, σε σχέση με τις φυτικές τροφές. Υπολογίζεται, ότι απορροφάμε το 14-18% του σιδήρου από τις τροφές ζωικής προέλευσης, αλλά μόνο το 5-12% του σιδήρου από τις φυτικές τροφές, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

Έτσι, συστήνεται, όσοι είναι χορτοφάγοι, τρώνε σπάνια κρέας ή νηστεύουν να καταναλώνουν μέχρι και 1,8 φορές περισσότερο σίδηρο, από όσους τρώνε κρέας συχνά. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας, αν ανησυχείτε ότι δε λαμβάνετε αρκετή δόση σιδήρου. Τα εύθραυστα μαλλιά είναι ένα σημάδι ανεπάρκειας σιδήρου.

Τέλος, θα πρέπει να τρώτε και πολλές τροφές με βιταμίνη C. Η βιταμίνη C βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου. Η βιταμίνη C έχει επίσης αντιγηραντικές ιδιότητες. Ένα ποτήρι πορτοκαλάδα την ημέρα είναι αρκετό, ώστε να πάρουμε τη βιταμίνη C που χρειαζόμαστε!

Τροφές με σίδηρο για δυνατά μαλλιά

Κοινές τροφές με σίδηρο είναι το κρέας, τα θαλασσινά, το σπανάκι, ο αρακάς, οι ντομάτες, τα σιτηρά ολικής άλεσης, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, τα φρούτα και η σοκολάτα υγείας!

Τα συμπληρώματα σιδήρου σταματούν την τριχόπτωση;

Η έλλειψη σιδήρου είναι η πιο κοινή διατροφική έλλειψη. Οπότε θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη διατροφή μας.

Καλό είναι να λαμβάνουμε συμπληρώματα διατροφής με σίδηρο, μόνο αν έχουμε μεγάλες ελλείψεις και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού μας. Η ανώτατη ασφαλής δόση είναι 45 mg την ημέρα.

Προηγούμενο

Σελήνιο για λαμπερό δέρμα!

Βιταμίνη C για τριχόπτωση & δυνατά μαλλιά!

Επόμενο