Μπορούν οι άνθρωποι με διαβήτη να τρώνε μέλι;

Μια κουταλιά μέλι έχει 17γρ ζάχαρης. Όμως, επειδή είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και έχει πολλά οφέλη για την υγεία, ακόμα και οι άνθρωποι με διαβήτη ίσως μπορούν να τρώνε μικρές ποσότητες!

Πόση ζάχαρη μπορούμε να τρώμε την ημέρα;

Όλοι γνωρίζουν ότι η υπερβολική ζάχαρη είναι επικίνδυνη για την υγεία μας. Όμως, όσοι ακολουθούν μια σύγχρονη τυπική διατροφή καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες.

Ως γενικό κανόνα, ακόμα και υγιείς άνθρωποι δε θα πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από 25γρ ζάχαρης την ημέρα. Αυτή η ποσότητα είναι το 5% μιας τυπικής διατροφής των 2000 θερμίδων.

Μάλιστα η πολλή ζάχαρη αποτελεί μια από τις βασικότερες αιτίες παχυσαρκίας. Εκτός από τις πολλές κενές θερμίδες, η ζάχαρη επηρεάζει τον μηχανισμό επιβράβευσης του εγκεφάλου. Μας αναγκάζει να αναζητάμε συνεχώς να φάμε κάτι γλυκό.

Στην πράξη είναι μάλλον δύσκολο να αρκεστούμε σε αυτή την ανώτατη συνιστώμενη ποσότητα ζάχαρης. Η ζάχαρη βρίσκεται παντού. Εκτός από τα γλυκά, τα αναψυκτικά, τα σνακ και οι συσκευασμένες τροφές είναι πλούσιες σε ζάχαρη.

Βέβαια, ακόμα και οι υγιεινές τροφές, όπως είναι οι χυμοί φρούτων και το μέλι περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.

Πόση ζάχαρη έχει το μέλι;

Το μέλι αποτελείται κατά 82% από σάκχαρα και κατά 17% από νερό. Έχει αμελητέα ποσότητα πρωτεΐνης και καθόλου λίπη ή εδώδιμες ίνες.

Έτσι, 100γρ μελιού έχουν 82γρ ζάχαρης. Πρακτικά, ένα κουτάλι μέλι έχει περίπου 17γρ ζάχαρης και 64 θερμίδες.[1]

Πόσο επηρεάζει το μέλι το ζάχαρο του αίματος;

Το μέλι αποτελείται κυρίως από δυο είδη σακχάρων: τη φρουκτόζη και τη γλυκόζη.

Η γλυκόζη είναι άμεσα διαθέσιμη στο σώμα μας. Οπότε και όταν τρώμε τροφές με γλυκόζη, αυτή ανεβάζει αμέσως το ζάχαρο στο αίμα.

Αντίθετα, η φρουκτόζη δεν επηρεάζει τόσο άμεσα το ζάχαρο στο αίμα, καθώς πρέπει πρώτα να μεταβολιστεί από το συκώτι.

Όσο περισσότερη φρουκτόζη περιέχει το μέλι, τόσο μικρότερο γλυκαιμικό δείκτη έχει. Τόσο λιγότερο επηρεάζει το ζάχαρο του αίματος δηλαδή. Η περιεκτικότητα σε φρουκτόζη στις διάφορες ποικιλίες μελιού είναι μεταξύ 21-43%.[2]

Γενικά, το μέλι έχει μικρότερο γλυκαιμικό δείκτη από την απλή ζάχαρη. Οπότε, επηρεάζει λιγότερο το ζάχαρο του αίματος.

Πόσο μέλι μπορούμε να τρώμε την ημέρα;

Μάλιστα, το μέλι είναι εξαιρετικά πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Μια μικρή ποσότητα μελιού μπορεί να είναι ωφέλιμη για την υγεία μας και να βοηθάει στο αδυνάτισμα! Για παράδειγμα, το μέλι μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη, την ομοκυστεΐνη, τις τρανσαμινάσες, ακόμα και τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c).[3,4]

Μάλιστα, η κατανάλωση μελιού μπορεί να αυξήσει την αντιοξειδωτική ικανότητα του αίματος μέχρι και 7%. Το μέλι φαίνεται να έχει μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση, ακόμα και από το τσάι![5]

Γενικά, μια κουταλιά μέλι την ημέρα είναι αρκετή για υγιείς ανθρώπους.

Βέβαια, όσοι πάσχουν από διαβήτη θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους, για την ιδανική ποσότητα μελιού, που μπορούν να καταναλώνουν. Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες.

Μην τρώτε μέλι με λευκό ψωμί

Σε κάθε περίπτωση, αποφύγετε να καταναλώνετε μέλι με λευκό ψωμί, φρυγανιές ή άλλα προϊόντα που έχουν ραφιναρισμένα άλευρα. Αυτά τα προϊόντα περιέχουν δεξτρόζη.

Η δεξτρόζη είναι ένα απλό σάκχαρο που αυξάνει αμέσως το ζάχαρο του αίματος. Έτσι, ο συνδυασμός τροφών με ραφιναρισμένα σιτηρά με μέλι είναι επιβλαβής για την υγεία μας. Αυξάνει άμεσα και πολύ τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα μας.

Θα πρέπει να προτιμάτε να καταναλώνετε τροφές με σιτηρά ολικής άλεσης. Επίσης, το γεύμα σας καλό είναι να περιέχει πρωτεΐνη και λίγο λίπος. Έτσι, θα αποτραπεί η απότομη αύξηση του ζαχάρου του αίματος.

Προηγούμενο

Διατροφή πλούσια σε ηλεκτρολύτες για σωστή ενυδάτωση!

Ποιο μέλι είναι πιο υγιεινό;

Επόμενο