Γιατί πρέπει να προσθέτω χυμό λεμονιού στο φαγητό;

Ο χυμός λεμονιού βοηθάει στην πέψη και χώνεψη. Αυξάνει την έκκριση των γαστρικών υγρών, μειώνει το συνολικό γλυκαιμικό δείκτη του γεύματος και βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου και ασβεστίου των τροφών!

Διατροφικά αξία λεμονιού

Καταρχάς, ο χυμός λεμονιού έχει εξαιρετική διατροφική αξία με ελάχιστες θερμίδες.

100γρ χυμού λεμονιού έχουν μόλις 22 θερμίδες!

Επίσης, ο χυμός λεμονιού έχει ελάχιστα σάκχαρα (2,5γρ ανά 100γρ). Οπότε, ακόμα και άνθρωποι με διαβήτη μπορούν να το χρησιμοποιούν στις συνταγές.

Ο χυμός λεμονιού έχει πλούσια διατροφική αξία. Καταρχάς αποτελεί άριστη πηγή βιταμίνης C. 100γρ θα μας δώσουν 38 mg βιταμίνης C. Ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στο 40% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης!

Ακόμα, ο χυμός λεμονιού έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας, διότι είναι εξαιρετική διατροφική πηγή πολυφαινολών. Αυτές οι ουσίες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση.

Μάλιστα, ο χυμός λεμονιού μειώνει την κούραση, προστατεύει την καρδιά και μειώνει τις φλεγμονές. Ακόμα έχει αντικαρκινικές ιδιότητες![1,2]

Η φλούδα του λεμονιού είναι επίσης πλούσια σε πολυφαινόλες. Μπορείτε να προσθέτετε ξύσμα από τη φλούδα βιολογικών λεμονιών στις συνταγές σας.

Ο χυμός λεμονιού βοηθάει στη χώνεψη

Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο να προσθέτουμε χυμό λεμονιού στο φαγητό μας, διότι βοηθάει στην πέψη. Αυξάνει την έκκριση γαστρικών υγρών και τον ρυθμό γαστρικής κένωσης.[3]

Ακόμα, ο χυμός λεμονιού μειώνει τον συνολικό γλυκαιμικό δείκτη του γεύματος, διότι καθυστερεί τη μετατροπή του αμύλου των τροφών σε ζάχαρη.[4]

Αυτό σημαίνει, ότι το λεμόνι θα εμποδίσει την απότομη αύξηση (άρα και πτώση) του ζαχάρου του αίματος. Αυτό είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο, όταν τρώμε τροφές με πολλούς υδατάνθρακες, όπως είναι το ψωμί.

Το λαδολέμονο βοηθάει στην πέψη

Αντί για σκέτο χυμό λεμονιού, μπορούμε να προσθέτουμε στις συνταγές μας χυμό λεμονιού μαζί με ελαιόλαδο. Το γνωστό μας λαδολέμονο.

Το ελαιόλαδο αποτελεί εξαιρετική πηγή φαινολικών ενώσεων. Αυτές οι ουσίες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Για παράδειγμα, το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε ελευρωπαΐνη. Αυτή η ουσία έχει μελετηθεί εκτενώς για τη θεραπευτική της δράση. Προστατεύει την καρδιά και έχει αντιμικροβιακές, αντιικές και αντικαρκινικές ιδιότητες![5]

Μάλιστα, το ελαιόλαδο φαίνεται ότι μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακής νόσου. Ειδικά, αν ταυτόχρονα μειώσουμε την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών οξέων (βρίσκονται κυρίως στις ζωικές τροφές).[6]

Ακόμα, η κατανάλωση ελαιολάδου, ως μέρος μια υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ακόμα και μερικών ειδών καρκίνου, όπως καρκίνο του μαστού![7]

Βέβαια, θα πρέπει να καταναλώνουμε λαδολέμονο με μέτρο. Ειδικά, αν θέλουμε να χάσουμε κιλά. Το ελαιόλαδο, όπως όλα τα φυτικά έλαια, είναι εξαιρετικά πλούσιο σε θερμίδες. Μόλις ένα κουτάλι της σούπας ελαιόλαδο έχει 125 θερμίδες!

Η βιταμίνη C βοηθάει στην απορρόφηση σιδήρου & ασβεστίου

Τέλος, ο χυμός λεμονιού είναι εξαιρετικά πλούσιος σε βιταμίνη C. Η βιταμίνη C βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου και του σιδήρου των τροφών! Οπότε, καλό είναι να προσθέτουμε χυμό λεμονιού σε τροφές με πολύ σίδηρο και ασβέστιο.

Για παράδειγμα, καλό είναι να προσθέτετε χυμό λεμονιού στα όσπρια. Αποτελούν από τις καλύτερες διατροφικές πηγές σιδήρου.

Παραδοσιακά, αυτό κάνουμε! Προσθέτουμε χυμό λεμονιού, μαζί με ελαιόλαδο στα χόρτα, στις σαλάτες και στα όσπρια. Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και σίδηρο.

Προηγούμενο

Ποιο μέλι είναι πιο υγιεινό;

Μπορώ να φάω καρπούζι αν έχω διαβήτη;

Επόμενο