Τροφές πλούσιες σε χολίνη.

Υπάρχουν πολλές τροφές με πολλή χολίνη, όπως είναι τα αβγά, το κοτόπουλο, η μοσχαρίσια μπριζόλα, τα ψάρια, τα σταυρανθή λαχανικά, τα όσπρια και τα μανιτάρια!

Οφέλη & ιδιότητες χολίνης

Η χολίνη είναι απαραίτητη για καλή υγεία. Έχει πολλές σημαντικές ιδιότητες.

Για παράδειγμα, προστατεύει την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς και του νευρικού συστήματος. Επίσης, εμπλέκεται και σε πολλές λειτουργίες των κυττάρων. Ακόμα βοηθάει στο μεταβολισμό των λιπαρών οξέων!

Τροφές ζωικής προέλευσης πλούσιες σε χολίνη

Οι τροφές ζωικής προέλευσης αποτελούν εξαιρετική διατροφική πηγή χολίνης. Τα αβγά, το κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο, τα ψάρια, το γάλα και τα λοιπά γαλακτοκομικά είναι πλούσια σε χολίνη.

Μάλιστα, η πλουσιότερη τροφή σε χολίνη είναι το μοσχαρίσιο συκώτι. Μια μερίδα έχει περίπου 356 mg χολίνης. Ποσότητα που αντιστοιχεί στο 65% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

Όμως θα πρέπει να αποφεύγουμε τη συχνή κατανάλωση συκωτιού. Περιέχει τεράστιες ποσότητες βιταμίνης Α, ικανές να προκαλέσουν τοξικότητα!

Τα αβγά είναι ίσως η καλύτερη πηγή χολίνης! Ένα μόλις αβγό περιέχει 169 mg χολίνης, όσο δηλαδή το 30% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας. Τα αβγά έχουν τεράστια διατροφική αξία και βοηθούν στο αδυνάτισμα.

Η μοσχαρίσια μπριζόλα με 117 mg χολίνης ανά μερίδα, το κοτόπουλο με 72 mg, το γάλα με 43 mg και η γιαούρτη με 38 mg αποτελούν ζωικές τροφές πλούσιες σε χολίνη.[1]

Επίσης, τα ψάρια είναι τροφές με πολλή χολίνη. Για παράδειγμα, ο σολομός έχει 187 mg χολίνης ανά μερίδα, οι σαρδέλες 112 mg, ο μπακαλιάρος 71 mg, ο γαύρος 38 mg και ο τόνος 25 mg.

Το γάλα, τα αβγά και τα διάφορα όργανα (συκώτι, νεφρά) είναι επίσης, τροφές πλούσιες σε λεκιθίνη. Η λεκιθίνη μετατρέπεται σε χολίνη στο σώμα μας.

Φυτικές τροφές με πολλή χολίνη

Βέβαια, μπορούμε να λάβουμε μεγάλες ποσότητες χολίνης και από τροφές φυτικής προέλευσης.

Τα σταυρανθή λαχανικά, ορισμένα όσπρια, τα μανιτάρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι τροφές πλούσιες σε χολίνη.

Από τις πλουσιότερες φυτικές τροφές σε χολίνη είναι οι σπόροι σόγιας. Μια μερίδα θα μας δώσουν 107 mg χολίνης.

Οι πατάτες (57 mg), τα κόκκινα φασόλια (45 mg), ο αρακάς (24 mg), η κινόα (43 mg), το καστανό ρύζι (19 mg), το μπρόκολο (31 mg), το κουνουπίδι (24 mg), το λάχανο (15 mg), τα μανιτάρια (27 mg) και τα φιστίκια αποτελούν εξαιρετική διατροφική πηγή χολίνης.

Χρειαζόμαστε συμπληρώματα διατροφής;

Οι περισσότεροι από εμάς αδυνατούμε να λάβουμε τις απαραίτητες ποσότητες χολίνης από τη διατροφή.

Για παράδειγμα, η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα χολίνης είναι 550 mg για τους άνδρες και 425 mg για τις γυναίκες. Υπολογίστηκε, ότι κατά μέσο όρο, οι άνδρες που ακολουθούν μια τυπική Δυτικού τύπου διατροφή λαμβάνουν περίπου 400 mg χολίνης την ημέρα, ενώ οι γυναίκες μόλις 278 mg.[2]

Επιπλέον, όσοι νηστεύουν και όσοι ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή έχουν αυξημένες πιθανότητες να λαμβάνουν ανεπαρκείς ποσότητες χολίνης από τις τροφές.[3]

Οι έγκυες και οι θηλάζουσες μητέρες είναι επίσης πιθανό να μη λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες χολίνης. Άλλωστε, έχουν αυξημένες ανάγκες. Χρειάζονται 450 mg και 550 mg χολίνης την ημέρα, αντίστοιχα. Είναι πολύ βασικό να λαμβάνουν αυτές τις ποσότητες χολίνης, καθώς η χολίνη είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου του βρέφους.

Καθώς πολλοί από εμάς αδυνατούμε να λάβουμε επαρκείς ποσότητες χολίνης από τη διατροφή μας, ίσως επωφεληθούμε από τη λήψη ενός συμπληρώματος διατροφής με χολίνη.

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας και να κάνουμε τις απαραίτητες εξετάσεις αίματος, προτού λάβουμε οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής.

Προηγούμενο

Χολίνη: Οφέλη, ιδιότητες & παρενέργειες από συμπληρώματα.

Λεκιθίνη: Οφέλη, Ιδιότητες & Παρενέργειες!

Επόμενο