Η έλλειψη βιταμίνης D οδηγεί σε τριχόπτωση;

Είναι γεγονός, ότι οι διατροφικές ελλείψεις μπορούν να οδηγήσουν σε τριχόπτωση. Έτσι και η έλλειψη βιταμίνης D φαίνεται να συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες απώλειας μαλλιών!

Πόση βιταμίνη D χρειαζόμαστε την ημέρα;

Οι περισσότεροι από εμάς χρειαζόμαστε 600 IU βιταμίνης D καθημερινά. Βέβαια, η έλλειψη βιταμίνης D είναι σύνηθες. Ο κύριος λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν πολλές κοινές τροφές που είναι καλή πηγή βιταμίνης D. Μόνο κάποια ψάρια έχουν μεγάλες ποσότητες.

Έτσι, αν δε θες να χάσεις τα μαλλιά σου, καλό είναι να βγαίνεις συχνά μια βόλτα στον ήλιο. 30 λεπτά την ημέρα είναι αρκετά, για να παράξει το σώμα σου αρκετή από τη βιταμίνη D που χρειάζεσαι.

Κοινές αιτίες τριχόπτωσης

Εκτός της γενετικής προδιάθεσης, άλλες κοινές αιτίες τριχόπτωσης είναι το σωματικό και συναισθηματικό στρες, ιατρικοί λόγοι, καθώς και διατροφικές ελλείψεις.

Για παράδειγμα, έλλειψη των βιταμινών Α και C, καθώς και ανεπάρκεια σε μέταλλα, όπως είναι ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και ο χαλκός, μπορεί να οδηγήσει σε εύθραυστα μαλλιά. Ακόμα και σε απώλεια μαλλιών, καθώς αυτές οι βιταμίνες και μέταλλα είναι απαραίτητα για τη φυσική παραγωγή κολλαγόνου από το σώμα μας.

Το κολλαγόνο είναι η βασικότερη πρωτεΐνη στο σώμα μας. Αποτελεί βασικό δομικό συστατικό τόσο των μαλλιών, αλλά και του δέρματος, των νυχιών και των αρθρώσεων. Αυξημένο κολλαγόνο σημαίνει πιο δυνατά μαλλιά και λαμπερό δέρμα!

Τέλος, η έλλειψη βιταμίνης D και όλων των βιταμινών του συμπλέγματος Β οδηγεί σε αυξημένες πιθανότητες τριχόπτωσης. Οπότε θα πρέπει να λαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες. Πρωτίστως από τη διατροφή μας.

Μπορεί η βιταμίνη D να μειώσει την τριχόπτωση;

Σύμφωνα με μελέτες, η έλλειψη βιταμίνης D έχει συνδεθεί με αυξημένες πιθανότητες τριχόπτωσης σε ενηλίκους, όλων των ηλικιών και φύλων. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες, που είχαν πρόβλημα τριχόπτωσης, είχαν έλλειψη βιταμίνης D. [1,2,3]

Ίσως, είναι ώρα να βγεις μια βόλτα, κάτω από τον πρωινό ήλιο για να προστατεύσεις τα μαλλιά σου…

Πηγές βιταμίνης D

Το ανθρώπινο σώμα μπορεί να παράξει βιταμίνη D, όταν το δέρμα εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία. 30′ είναι αρκετά, ακόμα και σε συννεφιασμένο καιρό.

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν τροφές, που αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης D. Μόνο το μουρουνόλαδο είναι πραγματικά πλούσιο σε βιταμίνη D, καθώς και μερικά ψάρια, όπως ο σολομός, η πέστροφα, ο τόνος και το σκουμπρί. Επίσης, οι φυτικές τροφές δεν περιέχουν καθόλου βιταμίνη D, με εξαίρεση μόνο κάποια μανιτάρια. Περισσότερα για τη βιταμίνη D και τις τροφές που την περιέχουν εδώ.

Άρα, τα συμπληρώματα επαφής είναι η πιο ασφαλής λύση για να πάρεις τη δόση της βιταμίνης D, που χρειάζεσαι. Δόσεις μέχρι 4000 IU θεωρούνται απόλυτα ασφαλείς.[4]

Σε περίπτωση ανεπάρκειας βιταμίνης D, ακόμα και ημερήσια δόση των 10000 IU είναι ασφαλής.

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να συμβουλεύεσαι το γιατρό σου, πριν κάποια αλλαγή στη διατροφή σου ή πριν ξεκινήσεις να παίρνεις συμπληρώματα διατροφής. Ειδικά, αν ακολουθείς κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Προηγούμενο

Παχαίνουν τα ποπκόρν;

Παχαίνει το λάχανο ή είναι ιδανικό για αδυνάτισμα;

Επόμενο