Βιταμίνη C για τριχόπτωση & δυνατά μαλλιά!

Η βιταμίνη C είναι ωφέλιμη για υγιή, δυνατά και λαμπερά μαλλιά. Προστατεύει τους θύλακες της τρίχας, και καθυστερεί την εμφάνιση των γκρίζων μαλλιών.

Η βιταμίνη C ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου

Αν θέλετε να καθυστερήσετε την τριχόπτωση, αλλά και να διατηρήσετε τα μαλλιά σας λαμπερά, θα πρέπει να ακολουθείτε μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Οι βιταμίνες Α, Β, C, D, Ε, καθώς και ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι μερικές μόνο απαραίτητες ουσίες για δυνατά μαλλιά. Δείτε αναλυτικά όλες τις βιταμίνες που προστατεύουν τα μαλλιά μας σε αυτό το άρθρο μας.

Ο σίδηρος είναι από τις βασικότερες ουσίες για υγιή μαλλιά. Έλλειψη σιδήρου μπορεί να κάνει τα μαλλιά μας εύθραυστα και να οδηγήσει ακόμα και σε τριχόπτωση!

Η βιταμίνη C βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου! Οπότε, καλό είναι να καταναλώνετε τροφές με σίδηρο, μαζί με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, ώστε να έχετε δυνατά και λαμπερά μαλλιά.[1]

Η βιταμίνη C παράγει κολλαγόνο

Επιπλέον, η βιταμίνη C έχει αντιγηραντικές ιδιότητες, κυρίως διότι είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου. Το κολλαγόνο είναι η κύρια πρωτεΐνη του σώματος. Μας προστατεύει από τις ρυτίδες και το ξηρό δέρμα.

Εκτός από νεανικό δέρμα, το κολλαγόνο διατηρεί τα μαλλιά μας υγιή και δυνατά. Το κολλαγόνο πλαισιώνει και προστατεύει τους θύλακες της τρίχας, αφού έχει και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αποτελεί περίπου το 75% του εσωτερικού μέρους του δέρματος.

Όμως, καθώς γερνάμε, το σώμα μας παράγει όλο και λιγότερο κολλαγόνο. Χωρίς επαρκές κολλαγόνο, το δέρμα μας χαλαρώνει και αδυνατίζουν τα μαλλιά μας. Ανεπάρκεια κολλαγόνου μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην τριχόπτωση.

Οπότε, μια ισορροπημένη δίαιτα πλούσια σε τροφές που είναι απαραίτητες για την παραγωγή του κολλαγόνου πρέπει να είναι το πρώτο μας μέλημα για δυνατά και υγιή μαλλιά!

Η αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης C για γερά μαλλιά

Ένας βασικός λόγος που τα μαλλιά μας αδυνατίζουν είναι η έκθεση τους σε επιβλαβείς παράγοντες, όπως είναι η περιβαλλοντική μόλυνση, η ηλιακή ακτινοβολία, το κάπνισμα και η κακή διατροφή. Τότε παράγονται στο σώμα μας οι επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι επικίνδυνες ουσίες που σε μεγάλες ποσότητες βλάπτουν την υγεία μας. Επίσης, εμποδίζουν τον υγιή κύκλο ζωής της τρίχας και να οδηγήσουν ακόμα και σε τριχόπτωση!

Για παράδειγμα, η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να βλάψει τα μαλλιά μας. Ο ήλιος λεπταίνει τα μαλλιά, αφού μειώνει την πρωτεΐνη που περιέχουν, αλλοιώνει το χρώμα τους και καταστρέφει τον θύλακα της τρίχας.[2]

Το σώμα μας χρειάζεται αντιοξειδωτικές ουσίες, ώστε να αντιμετωπίσει τις ελεύθερες ρίζες, πριν γίνουν επικίνδυνες. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι οι πλουσιότερες τροφές σε αντιοξειδωτικά. Επίσης, είναι οι μόνες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C.

Η βιταμίνη C έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες. Επίσης, η βιταμίνη C βοηθάει στην ανακύκλωση της βιταμίνης Ε από τον οργανισμό μας.[3] Η βιταμίνη Ε έχει ισχυρότατη αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση! Είναι ίσως η σημαντικότερη βιταμίνη που μας κρατάει νέους…

Βιταμίνη C και γκρίζα μαλλιά!

Σίγουρα, πάνω απ’όλα τα γονίδια μας καθορίζουν πότε θα εμφανίσουμε γκρίζα μαλλιά. Όμως, το στρες, η μόλυνση, ο ήλιος κλπ μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρη εμφάνιση γκρίζων μαλλιών.[4] Η βιταμίνη C ίσως θα μπορούσε να παρατείνει το φυσικό χρώμα των μαλλιών μας, λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης.

Επιπλέον, η βιταμίνη Β12 και η βιταμίνη D φαίνεται ότι μπορούν να μας προστατεύσουν από την πρόωρη εμφάνιση των γκρίζων μαλλιών.

Τροφές με βιταμίνη C που προστατεύουν τα μαλλιά

Η ελάχιστη συνιστώμενη δόση βιταμίνης C είναι 75 mg για τις γυναίκες και 90 mg για τους άνδρες. Οι καπνιστές έχουν αυξημένες ανάγκες σε βιταμίνη C. Χρειάζονται τουλάχιστον 35 mg περισσότερα την ημέρα. 

Μπορούμε εύκολα να λάβουμε αρκετά μεγαλύτερες δόσεις βιταμίνης C, μέσω της διατροφής, αρκεί να καταναλώνουμε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Είναι οι πλουσιότερες τροφές σε βιταμίνη C. Ειδικά τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα ακτινίδια, οι φράουλες, ο ανανάς, τα κεράσια, το μπρόκολο, οι ντομάτες και οι πιπεριές έχουν τεράστιες ποσότητες βιταμίνης C.

Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να διατηρήσουν τα μαλλιά μας λαμπερά και δυνατά, αλλά και σφριγηλό και νεανικό το δέρμα μας. Λόγω της βιταμίνης C και των άλλων αντιοξειδωτικών που περιέχουν! Άριστο παράδειγμα αποτελεί η πορτοκαλάδα. Κάνει καλό σε μαλλιά και δέρμα, λόγω της τεράστιας δόσης βιταμίνης C, αλλά και των καροτενοειδών που περιέχει!

Προηγούμενο

Έλλειψη σιδήρου οδηγεί σε τριχόπτωση & εύθραυστα μαλλιά!

Παχαίνει το μέλι;

Επόμενο