Σελήνιο για τριχόπτωση & δυνατά μαλλιά!

Τα μαλλιά σου χρειάζονται σελήνιο, για να μεγαλώσουν γρήγορα, να είναι δυνατά και υγιή. Τα καρύδια Βραζιλίας είναι μακράν, η πιο πλούσια τροφή σε σελήνιο. Μόλις ένα καρύδι έχει περισσότερο σελήνιο από την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα! Όμως, μεγάλη ποσότητα σεληνίου έχει παρενέργειες. Μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τριχόπτωση!

Τα καρύδια Βραζιλίας είναι η πιο πλούσια τροφή σεληνίου

Η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα σεληνίου είναι 55 mcg την ημέρα. Μόλις 1 καρύδια Βραζιλίας έχει όμως μέχρι και 95 mcg σεληνίου. Περισσότερο σελήνιο απ’ότι χρειαζόμαστε την ημέρα δηλαδή. Άρα, αν θες δυνατά μαλλιά και καλή υγεία, καλό είναι να τρως ένα μόνο καρύδι Βραζιλίας την ημέρα. Παραπάνω μπορεί να έχει παρενέργειες.[1]

Το σελήνιο είναι απαραίτητο για υγιή μαλλιά

Το σελήνιο είναι ένα ιχνοστοιχείο, απαραίτητο για την καλή υγεία μας, αφού απαιτείται για τη σύνθεση πάνω από 30 πρωτεϊνών, αλλά και αντιοξειδωτικών ενζύμων.

Πάνω απ’όλα, το σελήνιο σε προστατεύει από την τριχόπτωση, αφού έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Οι αντιοξειδωτικές τροφές καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Χωρίς τα αντιοξειδωτικά, οι ελεύθερες ρίζες θα κατέκλυζαν τον οργανισμό μας, οδηγώντας τον σε οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες μπορεί να οδηγήσει σε εύθραυστα και αδύναμα μαλλιά και ενδεχομένως σε τριχόπτωση.

Οπότε, η κατανάλωση τροφών πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως είναι η βιταμίνη C και Ε είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για υγιή μαλλιά. Για παράδειγμα, ο χυμός λεμονιού, τα καρύδια και ο λιναρόσπορος είναι τροφές, που κάνουν τα μαλλιά δυνατά και λαμπερά.

Επιπλέον, η βιταμίνη Β12 και ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητα κατά της τριχόπτωσης!

Άλλα οφέλη του σεληνίου για την υγεία μας

Πρέπει η διατροφή μας να καλύπτει τη συνιστώμενη ημερήσια δόση σεληνίου, διότι το σελήνιο είναι απαραίτητο για καλή υγεία. Το σελήνιο:[2]

  • βοηθάει στη σύνθεση του DNA,
  • στο μεταβολισμό των ορμονών,
  • προστατεύει από μολύνσεις,
  • έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες,
  • ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα,
  • μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου,
  • παίζει βασικό ρόλο στην προστασία κάποιων μορφών καρκίνου.

Παρενέργειες αν φας πολλά καρύδια Βραζιλίας

Προσοχή όμως! Η λήψη μεγάλων ποσοτήτων σεληνίου είναι εξίσου επικίνδυνη με την έλλειψη σεληνίου. Η ημερήσια μέγιστη δόση σεληνίου έχει οριστεί στα 400 mcg. Όσο δηλαδή θα βρεις σε 4-5 καρύδια Βραζιλίας! Δε θα πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερο από αυτή τη δόση καθημερινά. Έτσι η κατανάλωση πολλών καρυδιών Βραζιλίας μπορεί να οδηγήσει σε παρενέργειες.

Για παράδειγμα, παρενέργειες από την υπερβολική κατανάλωση σεληνίου είναι η άσχημη αναπνοή, περίεργη γεύση, ναυτία, διάρροια, εξανθήματα, κόπωση, εύθραυστα νύχια, ακόμα και τριχόπτωση!

Πόσα βραζιλιάνικα καρύδια την ημέρα;

Μια χούφτα καρύδια Βραζιλίας μπορεί άνετα να περιέχει περισσότερα από 500 mcg σεληνίου. Οπότε καλό είναι να τρώμε μόνο 1 καρύδι Βραζιλίας την ημέρα. Είναι υπεραρκετό για να καλύψει την ημερήσια συνιστώμενη δόση σεληνίου.

Μόλις 1 καρύδι Βραζιλίας την ημέρα θα βοηθήσει τα μαλλιά σου να μεγαλώσουν γρήγορα.

Δες όλες τις τροφές που είναι απαραίτητες για δυνατά και υγιή μαλλιά εδώ!

Προηγούμενο

Το ταχίνι δεν παχαίνει παρά τις πολλές του θερμίδες!

Το σελήνιο αυξάνει τη γυναικεία & ανδρική γονιμότητα!

Επόμενο