Μπανάνα: ώριμη ή άγουρη για αδυνάτισμα;

Η άγουρη (πράσινη) μπανάνα είναι ιδανική για αδυνάτισμα και για όσους έχουν διαβήτη. Έχει τα λιγότερα σάκχαρα και θερμίδες, ενώ έχει τις περισσότερες εδώδιμες ίνες, αλλά και ανθεκτικό άμυλο!

Η ώριμη μπανάνα έχει περισσότερα σάκχαρα

Η μπανάνα αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες. Στα 100γρ έχει μόνο 1γρ πρωτεΐνης και αμελητέα ποσότητα λίπους.[1]

Μία μπανάνα έχει περίπου 100-140 θερμίδες. Οι θερμίδες εξαρτώνται από το μέγεθος της και από τον βαθμό ωρίμανσης της.

Οι ώριμες μπανάνες έχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Μια μεγάλη ώριμη μπανάνα μπορεί να περιέχει μέχρι και 24γρ σακχάρων! Αντίθετα, μια πράσινη μπανάνα έχει μέχρι 19γρ σάκχαρα.

Έτσι, η καλύτερη στιγμή της ημέρας για να φάμε μια μπανάνα είναι το πρωί ή πριν/μετά τη γυμναστική.

Οι πράσινες (άγουρες) μπανάνες έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε άλλα είδη υδατανθράκων, παρά σε σάκχαρα. Έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε άμυλο και εδώδιμες ίνες.

Κατά τη διαδικασία της ωρίμανσης, το άμυλο της μπανάνας μετατρέπεται σε ζάχαρη. Σε αυτή τη διαδικασία οφείλεται η πιο γλυκιά γεύση μια ώριμης μπανάνας αλλά και η μαλακότερη υφή της.[2,3]

Η άγουρη μπανάνα έχει περισσότερες εδώδιμες ίνες

Η πράσινη (άγουρη) μπανάνα αποτελεί την ιδανικότερη επιλογή αν θέλουμε να χάσουμε κιλά.

Καταρχάς έχει τη μικρότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Οπότε και επηρεάζει λιγότερο το σάκχαρο του αίματος. Ο Γλυκαιμικός Δείκτης μιας άγουρης μπανάνας είναι μόλις 37, ενώ μιας ώριμης μπανάνας είναι περίπου 57.[4]

Οι τροφές με μικρό Γλυκαιμικό Δείκτη είναι οι ιδανικότερες για αδυνάτισμα! Τείνουν να μας κρατάνε χορτάτους για περισσότερη ώρα.

Επιπλέον, η πράσινη μπανάνα έχει περισσότερες εδώδιμες ίνες, σε σχέση με την ώριμη μπανάνα. Μια διατροφή πλούσια σε ίνες είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για την υγεία μας. Οι εδώδιμες ίνες μειώνουν την υψηλή χοληστερίνη και αποτελούν τροφή για τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Ακόμα, οι ίνες διογκώνονται στο στομάχι, καταλαμβάνοντας μεγαλύτερο όγκο. Οπότε και νιώθουμε χορτάτοι για περισσότερη ώρα.

Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και τα σιτηρά ολικής άλεσης είναι οι καλύτερες πηγές εδώδιμων ινών.

Επίσης, η πράσινη μπανάνα είναι άριστη πηγή μιας ειδικής κατηγορίας ινών, γνωστή και ως “ανθεκτικό άμυλο”. Το ανθεκτικό άμυλο βρίσκεται σε συγκεκριμένες μόνο τροφές. Το ανθεκτικό άμυλο είναι σύμμαχος μας στο αδυνάτισμα, διότι δεν μπορούμε να το χωνέψουμε. Όμως, μας προκαλεί κορεσμό! Επιπλέον, αποτελεί εξαιρετική τροφή για τα “καλά” βακτήρια του εντέρου.

Μπορώ να φάω αποξηραμένη μπανάνα αν κάνω δίαιτα;

Καλό είναι να αποφεύγουμε να καταναλώνουμε αποξηραμένα φρούτα, αν θέλουμε να αδυνατίσουμε. Όλα τα αποξηραμένα φρούτα είναι εξαιρετικά πλούσια σε σάκχαρα και θερμίδες. Έτσι και η αποξηραμένη μπανάνα.

100γρ αποξηραμένης μπανάνας έχουν 345 θερμίδες και 47γρ ζάχαρης!

Μπορώ να φάω μπανάνα αν έχω διαβήτη;

Επίσης, οι άνθρωπο με διαβήτη θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση όλων των αποξηραμένων φρούτων. Μάλιστα, η ιδανική επιλογή είναι η άγουρη μπανάνα, καθώς έχει τη μικρότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα και επηρεάζει λιγότερο το σάκχαρο του αίματος.

Βέβαια, θα πρέπει να συμβουλευτείτε και τον γιατρό σας, προτού εντάξετε την μπανάνα στη διατροφή σας. Ρωτήστε τον και για την ιδανική ποσότητα που μπορείτε να λαμβάνετε. Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες.

Προηγούμενο

Ποιο μέλι είναι πιο υγιεινό;

Γιατί πρέπει να προσθέτω χυμό λεμονιού στο φαγητό;

Επόμενο