Μπανάνα: η τροφή που καταπολεμά το υπερβολικό άγχος!

Η σεροτονίνη βελτιώνει τη διάθεση μας

Ένας εύκολος τρόπος να αντιμετωπίσουμε το άγχος μας είναι να αυξήσουμε τα επίπεδα της σεροτονίνης στο σώμα μας. Η σεροτονίνη είναι η ορμόνη της χαράς!

Η σεροτονίνη επηρεάζει τη διάθεση μας, μας κρατάει ήρεμους, συγκεντρωμένους και χαρούμενους.

Αντίθετα, χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε κατάθλιψη.[1]

Επίσης, η σεροτονίνη ρυθμίζει πολλές λειτουργίες του οργανισμού μας, όπως την όρεξη, τη λίμπιντο, και τον ύπνο.

Η μπανάνα αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης

Η μπανάνα είναι ο πιο εύκολος τρόπος να βελτιώσουμε τη διάθεση μας. Περιέχει πολλές βιταμίνες και ουσίες που είναι απαραίτητες στη σύνθεση της σεροτονίνης.

Αρχικά η μπανάνα είναι άριστη πηγή τρυπτοφάνης. Αυτή είναι η ουσία, από την οποία φτιάχνεται η σεροτονίνη. Οπότε η κατανάλωση τροφών με τρυπτοφάνη είναι απαραίτητη.

Άλλες τροφές πλούσιες σε τρυπτοφάνη είναι η γαλοπούλα, το γάλα, η σοκολάτα, τα φιστίκια, η βρώμη και το ψωμί ολικής άλεσης.

Επιπλέον, η μπανάνα είναι καλή πηγή βιταμίνης Β6 και φυλλικού οξέως. Απαραίτητες βιταμίνες για τη σύνθεση της σεροτονίνης!

Ποια είναι η καλύτερη ώρα να φάμε 1 μπανάνα;

Η καλύτερη ώρα για να φάμε μπανάνα είναι στο πρωινό. Μια μπανάνα είναι κυρίως υδατάνθρακες, αφού αποτελείται περίπου από 14γρ σάκχαρα και 6γρ άμυλο.

Ένα πρωινό πλούσιο σε υδατάνθρακες αυξάνει, κατά πολύ, την παραγωγή σεροτονίνης.[2] Έτσι, μια μπανάνα το πρωί βοηθάει αποτελεσματικά στην παραγωγή σεροτονίνης.

Για παράδειγμα, μπορείτε να φάτε μια φέτα ψωμί με μέλι ή μαρμελάδα, μαζί με μια μπανάνα για πρωινό, ώστε να αυξήσετε τη σεροτονίνη και άρα την καλή σας διάθεση, καθώς και να μειώσετε το άγχος της ημέρας.

Ακόμα, μπορείτε να κόψετε και να προσθέσετε μια μπανάνα στη βρώμη σας. Η βρώμη είναι ένα εξαιρετικό πρωινό, που αδυνατίζει, παρέχει ενέργεια και μας φτιάχνει τη διάθεση!

Βέβαια, μπορούμε να φάμε μπανάνα και το βράδυ, αφού αυξάνει τα επίπεδα μελατονίνης και σεροτονίνης, των 2 βασικών ορμονών του ύπνου!

Άλλοι φυσικοί τρόποι αύξησης της σεροτονίνης

Επιπλέον, η ήπια άσκηση και η έκθεση στον ήλιο βοηθούν σημαντικά στην παραγωγή σεροτονίνης! Προσπαθήστε να περπατάτε συχνά. Ιδανικά, κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το περπάτημα, το τρέξιμο και η ποδηλασία είναι άριστοι τρόποι για να αντιμετωπίσουμε το άγχος. Η άσκηση, σε συνδυασμό με την έκθεση στον ήλιο, εκκρίνουν ορμόνες που το καταπολεμούν.

Επίσης, ο ήλιος αυξάνει τη βιταμίνη D, που επίσης βοηθάει στην κατάθλιψη και το άγχος.

Τέλος, καλό είναι να λαμβάνουμε και ένα συμπλήρωμα διατροφής βιταμίνης Β12. Η βιταμίνη Β12 είναι επίσης απαραίτητη για τη σύνθεση της σεροτονίνης. Δυστυχώς, ελάχιστες τροφές την περιέχουν. Μια δόση των 1.000 μg εβδομαδιαίως είναι αρκετή.

Προηγούμενο

Πώς οι τροφές με σεροτονίνη αδυνατίζουν;

Παχαίνει η μπανάνα ή βοηθάει στο αδυνάτισμα;

Επόμενο