Πότε να φάω μπανάνα για να μην παχύνω;

Η καλύτερη ώρα να φάμε μια μπανάνα για να αδυνατίσουμε είναι στο πρωινό, στο βραδινό, αλλά και πριν ή μετά την άσκηση!

Οι άγουρες μπανάνες βοηθούν στο αδυνάτισμα

Η μπανάνα μας δίνει σταθερά επίπεδα ενέργειας για ώρα. Οι θερμίδες της μπανάνας προέρχονται κυρίως από υδατάνθρακες. Μια μετρίου μεγέθους μπανάνα (120γρ) έχει περίπου 115 θερμίδες, 27γρ υδατάνθρακες και μόνο 0,4γρ λίπους.[1]

Αν σκοπός μας είναι το αδυνάτισμα, τότε καλύτερα να φάμε άγουρες μπανάνες. Έχουν λιγότερα σάκχαρα, αλλά περισσότερο ανθεκτικό άμυλο! Το ανθεκτικό άμυλο λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο, όπως οι εδώδιμες ίνες. Δεν μπορεί να αφομοιωθεί από το λεπτό έντερο. Στην ουσία αποτελεί θερμίδες που δεν αφομοιώνουμε. Αλλά μας χορταίνουν!

Τροφές με ανθεκτικό άμυλο και εδώδιμες ίνες είναι εξαιρετικά ωφέλιμες στη διατροφή όσων θέλουν να χάσουν βάρος, καθώς μειώνουν την πείνα, χωρίς να έχουν πρακτικά θερμίδες.

Μια μετρίου μεγέθους μπανάνα έχει περίπου 3γρ εδώδιμες ίνες. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 28γρ εδώδιμων ινών την ημέρα σε μια δίαιτα των 2000 θερμίδων. Μια διατροφή πλούσια σε τροφές με εδώδιμες ίνες βοηθάει στο αδυνάτισμα και βελτιώνει τη σύνθεση του σώματος μας. Μειώνει δηλαδή το ποσοστό λίπους στο σώμα μας.[2]

Το πρωινό είναι η καλύτερη ώρα να φάμε μπανάνα για αδυνάτισμα!

Σίγουρα, το πρωινό είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να φάμε μια μπανάνα. Ειδικά αν θέλουμε να χάσουμε σωματικό βάρος ή απλά να μην παχύνουμε.

Το πρωί είναι η καλύτερη στιγμή της ημέρας για να τρώμε υδατάνθρακες. Τότε το σώμα μας τους μετατρέπει αποτελεσματικά σε γλυκογόνο, την αποθήκη ενέργειας των μυών. Έτσι, οι υδατάνθρακες το πρωί δε μας παχαίνουν.[3]

Αντίθετα, όταν τρώμε υδατάνθρακες το βράδυ, το μεγαλύτερο μέρος τους αποθηκεύεται ως σωματικό λίπος. Αυτή η διαδικασία είναι μέρος του κιρκάδιου ρυθμού. Δηλαδή του εσωτερικού ρολογιού μας, που αλλάζει μερικές λειτουργίες του σώματος μας, ανάλογα με την ώρα της ημέρας.

Επίσης, για να μας χορτάσει περισσότερο το πρωινό μας, θα πρέπει να φάμε αρκετές εδώδιμες ίνες και πρωτεΐνη, αφού μας παρέχουν ένα αίσθημα κορεσμού για ώρες. Άρα καλό είναι να τρώμε μπανάνα μαζί με δημητριακά ολικής άλεσης, όπως η βρώμη, αλλά και ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα ή φουντούκια στο πρωινό μας. Θα μας χορτάσουν για ώρες. Είναι ιδανικό πρωινό για αδυνάτισμα.

Η μπανάνα είναι ωφέλιμη για πριν ή μετά την προπόνηση

Ακόμα μια εξαιρετική στιγμή για να φάμε μια μπανάνα είναι πριν ή μετά την άσκηση.

Καταρχάς, τότε καλύτερα να προτιμήσουμε ώριμες μπανάνες, καθώς έχουν περισσότερα σάκχαρα. Οπότε θα τροφοδοτήσουν άμεσα τους μυς με ενέργεια.

Τα σάκχαρα της μπανάνας αποτελούνται βασικά από γλυκόζη και φρουκτόζη. Η γλυκόζη απορροφάται άμεσα από τα κύτταρα των μυών. Αποτελεί άμεση πηγή ενέργειας για τους μύες. Αντίθετα, η φρουκτόζη πρέπει να μεταβολιστεί πρώτα στο συκώτι, ώστε να γίνει διαθέσιμη στους μύες. Πρακτικά, η μπανάνα θα μας δώσει σταθερά επίπεδα ενέργειας για αρκετή ώρα κατά τη γυμναστική.

Επιπλέον, ακόμα και μετά τη γυμναστική θα επωφεληθούμε αν φάμε μια μπανάνα. Τότε οι μύες έχουν χάσει το γλυκογόνο τους. Οπότε και θα πρέπει να τους βοηθήσουμε να το αναπληρώσουν γρήγορα, τρώγοντας τροφές με υδατάνθρακες. Μια ώριμη μπανάνα, που είναι πλούσια σε σάκχαρα, είναι ιδανική τροφή για μετά την προπόνηση.

Τότε, ακόμα και η ζάχαρη ή το μέλι δε θα μας παχύνουν! Αντίθετα, θα βοηθήσουν στη γρηγορότερη αποκατάσταση των μυών. Είναι η καλύτερη στιγμή της ημέρας για να φάμε γλυκά.

Η μπανάνα είναι το υγιεινό σνακ που αδυνατίζει!

Βέβαια, η μπανάνα είναι κατάλληλη για όλες τις ώρες. Μπορούμε να τη φάμε ως ένα εύκολο υγιεινό σνακ. Άλλωστε έχει μόλις 120 θερμίδες. Ειδικά η άγουρη μπανάνα μας χορταίνει και για αρκετή ώρα. Αποτελεί καλύτερο σνακ αδυνατίσματος σε σχέση με άλλα δημοφιλή υγιεινά σνακ, όπως είναι τα κράκερ, τα κριτσίνια, ή οι ρυζογκοφρέτες.

Η μπανάνα είναι κατάλληλη για βραδινό!

Τέλος, η μπανάνα είναι ιδανικό σνακ για βραδινό. Έχει λίγες θερμίδες, αλλά και βοηθάει στον ύπνο! Πάντα να τρώτε βραδινό τουλάχιστον 3 ώρες πριν κοιμηθείτε.

Η μπανάνα έχει μεγάλη ποσότητα τρυπτοφάνης. Αυτό είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ για τη σύνθεση της σεροτονίνης. Η σεροτονίνη μας βοηθάει να κοιμηθούμε!

Επίσης, η μπανάνα έχει μελατονίνη, που θεωρείται η ορμόνη του ύπνου. Το σώμα μας παράγει μελατονίνη το βράδυ, όταν κοιμόμαστε. Όμως υπάρχουν και πολλές τροφές με μελατονίνη, που μας βοηθούν να κοιμηθούμε το βράδυ. Μια από αυτές είναι και η μπανάνα.

Επιπλέον, η μπανάνα είναι πλούσια σε μέταλλα, όπως κάλιο και μαγνήσιο, που χαλαρώνουν τους κουρασμένους μυς.

Τέλος, μια μπανάνα δεν παχαίνει. Ακόμα και αν τη φάμε το βράδυ. Έχει ελάχιστες θερμίδες.

Προηγούμενο

Πότε να πιω πορτοκαλάδα για γρηγορότερο αδυνάτισμα;

Η βρώμη είναι το ιδανικό πρωινό που αδυνατίζει!

Επόμενο