Βιταμίνη Β12 για τριχόπτωση & δυνατά μαλλιά!

Η έλλειψη βιταμίνης Β12 είναι συχνή και μπορεί να προκαλέσει αδύναμα και εύθραυστα μαλλιά, τριχόπτωση, ακόμα και να κάνει γκρίζα τα μαλλιά σε νέους ανθρώπους!

Πόση βιταμίνη Β12 χρειαζόμαστε για δυνατά μαλλιά;

Η ημερήσια συνιστώμενη δόση για τη βιταμίνη Β12 είναι μόλις 2,4 μg. Βέβαια, η έλλειψη της βιταμίνης Β12 είναι αρκετά συχνή, διότι λίγες τροφές την περιέχουν φυσικά. Μόνο ο τροφές ζωικής προέλευσης έχουν βιταμίνη Β12. Τα φυτά δεν περιέχουν καθόλου βιταμίνη Β12.

Έτσι, καλό είναι να λαμβάνουμε βιταμίνη Β12 και από συμπληρώματα διατροφής, αν δε λαμβάνουμε επαρκείς δόσεις βιταμίνης Β12 από τη διατροφή. Το πρωί είναι η καλύτερη ώρα να παίρνετε βιταμίνη Β12.

Η βιταμίνη Β12 προστατεύει τον θύλακα της τρίχας!

Η υγεία των μαλλιών ξεκινάει από το θύλακα της τρίχας. Το αίμα μεταφέρει οξυγόνο και βιταμίνες στους θύλακες των μαλλιών.

Η βιταμίνη Β12 παίζει σημαντικό ρόλο στην τροφοδοσία του θύλακα της τρίχας με οξυγόνο, βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά, καθώς παίζει βασικό ρόλο στη σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν οξυγόνο στον θύλακα της τρίχας, προστατεύοντας τα μαλλιά μας.[1]

Αντίθετα, έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να οδηγήσει σε εύθραυστα μαλλιά. Ακόμα και σε τριχόπτωση. Τότε, οι θύλακες των μαλλιών δεν τροφοδοτούνται επαρκώς με βιταμίνες.

Έτσι, μεγαλώνουν αδύναμα μαλλιά. Αν η έλλειψη σε βιταμίνη Β12 συνεχιστεί, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε πρόωρη τριχόπτωση!

Τα μαλλιά μας χρειάζονται πολλές βιταμίνες, ώστε να παραμείνουν λαμπερά και υγιή. Αν θέλουμε να αποφύγουμε την πρόωρη τριχόπτωση, θα πρέπει να λαμβάνουμε επαρκείς δόσεις από βιταμίνες, όπως είναι η βιταμίνες Α, C, D και Ε.

Δείτε αναλυτικά ποιες τροφές θα μας δώσουν όλες τις βιταμίνες που χρειαζόμαστε για δυνατά μαλλιά σε αυτό το άρθρο μας.

Η έλλειψη βιταμίνης Β12 κάνει τα μαλλιά γκρίζα!

Τα γκρίζα μαλλιά οφείλονται κατά πολύ, στην κληρονομικότητα. Όμως, μπορεί να οφείλονται και σε έλλειψη βιταμινών και μετάλλων, όπως είναι η βιταμίνη Β12, η βιταμίνη C, η βιοτίνη, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και το φολικό οξύ.[2]

Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να μας δώσει άνετα τις συνιστώμενες δόσεις σιδήρου, βιοτίνης και φολικού οξέως. Όμως, η λήψη επαρκούς δόσης βιταμίνης Β12, ίσως δυσκολέψει σε μερικές περιπτώσεις, διότι λίγες τροφές την περιέχουν φυσικά.

Μπορούν τα συμπληρώματα να αποτρέψουν την τριχόπτωση;

Οι χορτοφάγοι, όσοι νηστεύουν, ή όσοι τρώνε ελάχιστες ζωικές τροφές, οι υπέρβαροι και οι ηλικιωμένοι έχουν μεγαλύτερες ανάγκες σε βιταμίνη Β12. Οπότε θα επωφεληθούν περισσότερο, από ένα συμπλήρωμα βιταμίνης Β12.

Τα συμπληρώματα βιταμίνης Β12 είναι ασφαλή. Ακόμα και μεγάλες δόσεις των 1000 μg δεν προκαλούν τοξικότητα.Έτσι, μια δόση των 1000 μg βιταμίνης Β12 την εβδομάδα θα μας εξασφαλίσει φυσιολογικές τιμές και άρα θα μας προστατεύσει από τριχόπτωση, λόγω έλλειψης βιταμίνης Β12.

Αν λαμβάνετε επαρκείς δόσεις βιταμίνης Β12, το πιθανότερο είναι να μην επωφεληθείτε από επιπλέον βιταμίνη Β12, από συμπληρώματα διατροφής. Αν όμως, βλέπετε σημάδια τριχόπτωσης, τότε θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας και να ελέγξετε, αν έχετε ανεπάρκεια σε κάποια βιταμίνη, που είναι απαραίτητη για δυνατά μαλλιά. Δείτε ποιες βιταμίνες προστατεύουν τα μαλλιά μας εδώ.

Πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας πριν πάρετε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής ή αλλάξετε δίαιτα!

Προηγούμενο

Βοηθάει η βιταμίνη Β12 στο αδυνάτισμα;

Να φάω αβοκάντο για αδυνάτισμα ή παχαίνει;

Επόμενο