Το αβοκάντο βοηθάει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, λόγω της μεγάλης ποσότητας εδώδιμων ινών, νερού και καροτενοειδών που περιέχει!
Η έλλειψη ινών είναι κοινή αιτία δυσκοιλιότητας!
Υπολογίζεται ότι το 10,2% των γυναικών και το 4% των ανδρών αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα δυσκοιλιότητας.
Υπάρχουν πολλές αιτίες δυσκοιλιότητας, αλλά η μη κατανάλωση εδώδιμων ινών αποτελεί μια από τις πιο συχνές αιτίες.
Δυστυχώς, η σύγχρονη διατροφή Δυτικού τύπου δεν έχει επαρκείς ποσότητες εδώδιμων ινών. Οι περισσότερες επεξεργασμένες τροφές ή και οι τροφές ζωικής προέλευσης έχουν ελάχιστες ή καθόλου ίνες!
Έτσι, για να αυξήσουμε την κατανάλωση εδώδιμων ινών θα πρέπει να τρώμε πολλά λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια!
Η κατανάλωση τροφών με ίνες βοηθούν και στην παιδική δυσκοιλιότητα!
Υπάρχουν δυο τύποι ινών. Οι διαλυτές και οι αδιάλυτες. Και οι δυο βοηθούν στην αφόδευση. Οι διαλυτές διαλύονται στο νερό και απορροφούν πολύ νερό. Κάνουν τα κόπρανα πιο μαλακά. Οι αδιάλυτες αυξάνουν τον όγκο τους. Οι περισσότερες τροφές έχουν και τα δυο είδη ινών.
Αυξήστε τις ίνες που τρώτε σταδιακά!
Η συνιστώμενη ημερήσια δόση ινών είναι 14γρ ανά 1000 θερμίδες. Έτσι, σε μια τυπική διατροφή των 2000 θερμίδων θα πρέπει να λαμβάνουμε περίπου 28γρ ινών την ημέρα. Δυστυχώς, οι περισσότεροι από εμάς δε λαμβάνουν την ποσότητα των ινών που χρειάζονται.[1]
Αν δεν καταναλώνετε πολλές ίνες, δε θα πρέπει να αυξήσετε την ποσότητα που τρώτε αμέσως. Πρέπει να δώσετε χρόνο στα βακτήρια του εντέρου να πολλαπλασιαστούν. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσετε στοματικές διαταραχές, φούσκωμα ή αέρια.
Έτσι, θα πρέπει να αυξήσετε την κατανάλωση εδώδιμων ινών σταδιακά. Αυξήστε την ποσότητα ινών που καταναλώνετε την ημέρα μόνο κατά 3-5γρ, κάθε εβδομάδα. Το πιθανότερο είναι να χρειαστείτε μερικούς μήνες προσαρμογής στη νέα σας διατροφή.
Ο ευκολότερος τρόπος να αυξήσετε την κατανάλωση εδώδιμων ινών είναι μέσα από την κατανάλωση φρούτων πλούσιων σε ίνες, όπως είναι το αβοκάντο!
Βοηθάει το αβοκάντο στη δυσκοιλιότητα;
Πάνω απ’όλα, το αβοκάντο βοηθάει στη δυσκοιλιότητα διότι είναι εξαιρετικά πλούσιο σε εδώδιμες ίνες. 100γρ αβοκάντο έχουν 6,7γρ εδώδιμες ίνες. Ένα ολόκληρο αβοκάντο τύπου Καλιφόρνια (135γρ) θα μας δώσει περίπου 9,2γρ ινών.
Η τακτική κατανάλωση αβοκάντο, μπορεί να βοηθάει στο να έχουμε ένα πιο υγιές πεπτικό σύστημα, να αποτρέψουμε τη δυσκοιλιότητα, αλλά και βελτιώσει τη μικροχλωρίδα του εντέρου, λειτουργώντας ως προβιοτικό.[2]
Επιπλέον, το αβοκάντο βοηθάει στο αδυνάτισμα, παρ’ότι έχει πολλές θερμίδες. Ειδικά αν το τρώμε στο δεκατιανό ή στο μεσημεριανό. Αν το φάμε τότε θα μας βοηθήσει να καταναλώσουμε λιγότερες θερμίδες μέσα στην ημέρα.
Η σωστή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας!
Επίσης, θα πρέπει να παραμένουμε πάντα καλά ενυδατωμένοι, ώστε να μην αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με τη δυσκοιλιότητα. Το νερό επηρεάζει τον όγκο, το βάρος, τη συνοχή και το εύκολο πέρασμα των κοπράνων.[3,4]
Έτσι, το αβοκάντο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας διότι αποτελείται κυρίως από νερό. Το 73% του αβοκάντο είναι νερό!
Επιπλέον, το αβοκάντο, όπως και όλα φρούτα, μας παρέχουν εξαιρετικής ποιότητας νερό. Αποτελούν φυσικά φίλτρα νερού. Ακόμα, μας ενυδατώνουν καλύτερα από το νερό, διότι περιέχουν και ηλεκτρολύτες. Ειδικά το καλοκαίρι, που ιδρώνουμε πολύ, χάνουμε τεράστιες ποσότητες ηλεκτρολυτών, τους οποίους πρέπει να ανανεώνουμε άμεσα.
Το λίπος του αβοκάντο ίσως μειώνει τη δυσκοιλιότητα!
Μια ακόμα αιτία δυσκοιλιότητας είναι η μεγάλη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών οξέων στις σύγχρονες δίαιτες. Ειδικά αν καταναλώνουμε περισσότερα από 30γρ την ημέρα, αυξάνεται κατά πολύ η πιθανότητα δυσκοιλιότητας![5]
Η Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση συστήνει να περιορίζουμε τα κορεσμένα λιπαρά μόλις στα 13γρ την ημέρα. Μεγαλύτερες ποσότητες, πέρα από τη δυσκοιλιότητα, αυξάνουν το ρίσκο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού.[6]
Οι πλουσιότερες τροφές σε κορεσμένα λιπαρά είναι οι τροφές ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά.
Βέβαια, πρέπει να καταναλώνουμε λιπαρά στη διατροφή μας. Αλλά καλό είναι να τα αντικαταστήσουμε με μονοακόρεστα λιπαρά. Το αβοκάντο είναι το πλουσιότερο φρούτο σε μονοακόρεστα λιπαρά!
Τα καροτενοειδή στο αβοκάντο βοηθούν στη δυσκοιλιότητα
Τέλος, το αβοκάντο βοηθάει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, διότι είναι άριστη πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης.
Υψηλές δόσεις αυτών των καροτενοειδών φαίνεται ότι μειώνουν τα περιστατικά δυσκοιλιότητας.[7]
Ακόμα, μπορείτε να προσθέτετε αβοκάντο στις σαλάτες σας. Τα λαχανικά είναι εξαιρετικές πηγές καροτενοειδών. Το αβοκάντο έχει την ιδιότητα να αυξάνει την απορροφησιμότητα τους! Ειδικά της λουτεΐνης.