Πόσες θερμίδες έχει το αβοκάντο;

Το αβοκάντο έχει τεράστια διατροφική αξία και είναι ωφέλιμο για την υγεία μας. Όμως, έχει και πολλές θερμίδες. Οπότε δε θα πρέπει να τρώμε τεράστιες ποσότητες. Ειδικά αν θέλουμε να χάσουμε βάρος.

Ποια ποικιλία αβοκάντο έχει τις λιγότερες θερμίδες;

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες αβοκάντο, που όμως χωρίζονται σε 2 βασικές κατηγορίες: στα αβοκάντο τύπου Καλιφόρνιας και στα αβοκάντο τύπου Φλόριντας.

Τα αβοκάντο τύπου Καλιφόρνιας είναι τα μικρά σκουρόχρωμα αβοκάντο με τη σκληρή φλούδα. Αυτή η ποικιλία αβοκάντο έχει τις περισσότερες θερμίδες. 100γρ έχουν περίπου 167 θερμίδες. Μάλιστα, ένα ολόκληρο αβοκάντο έχει περίπου 227 θερμίδες.[1]

Αντίθετα, τα μεγάλα πράσινα αβοκάντο, με τη λεία φλούδα έχουν λιγότερες θερμίδες. Αυτά είναι γνωστά και ως αβοκάντο τύπου Φλόριντας. 100γρ έχουν μόνο 120 θερμίδες. Έχουν δηλαδή 28% λιγότερες θερμίδες, σε σχέση με τις μικρότερες ποικιλίες αβοκάντο!

Βέβαια, ένα ολόκληρο αβοκάντο τύπου Φλόριντας (πράσινο) έχει περίπου 365 θερμίδες, καθώς είναι αρκετά μεγαλύτερο, σε σχέση με τα σκουρόχρωμα αβοκάντο.

Γιατί έχουν περισσότερες θερμίδες τα μαύρα αβοκάντο;

Τα μικρότερα, σκουρόχρωμα αβοκάντο έχουν περισσότερες θερμίδες, διότι έχουν σχεδόν 54% περισσότερα λιπαρά!

Τα μικρά, σκουρόχρωμα αβοκάντο έχουν περίπου 15,4 γρ λιπαρά στα 100γρ, ενώ τα μεγάλα, πράσινα αβοκάντο έχουν μόνο 10γρ.

Μπορώ να τρώω αβοκάντο αν θέλω να αδυνατίσω;

Το λίπος είναι πολύ πιο θερμιδογόνο, σε σχέση με τους υδατάνθρακες ή την πρωτεΐνη. 1 γρ λίπους έχει 9 θερμίδες, ενώ 1 γρ υδατάνθρακα και 1 γρ πρωτεΐνης έχουν μόνο 4 θερμίδες.

Οπότε, αν θέλετε να χάσετε κιλά, καλό είναι να περιορίσετε τις πολλές λιπαρές τροφές. Βέβαια, δε θα πρέπει να μειώσετε υπερβολικά την ποσότητα λίπους που λαμβάνετε. Το σώμα μας χρειάζεται λίπος. Μάλιστα, φυσιολογικές ποσότητες λίπους είναι απαραίτητες για καλό μεταβολισμό.

Εκτός από το αβοκάντο, καλές πηγές λίπους είναι το ελαιόλαδο, καθώς και οι ξηροί καρποί και σπόροι.

Τέλος, παρ’ότι το αβοκάντο έχει πολλές θερμίδες, βοηθάει στο αδυνάτισμα! Μας χορταίνει για ώρες, καθώς είναι πλούσιο σε εδώδιμες ίνες. Επίσης, είναι από τις πλουσιότερες τροφές σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία αυξάνουν το μεταβολισμό!

Μπορείτε να το προσθέτετε σε υγιεινά σάντουιτς ή σνακ για αδυνάτισμα!

Προηγούμενο

Βοηθούν τα αβγά στο αδυνάτισμα;

Πόσες θερμίδες έχει το αγγούρι;

Επόμενο