Πότε αδυνατίζει το μήλο;

Η καλύτερη στιγμή της ημέρας για να αδυνατίσουμε τρώγοντας ένα μήλο είναι μισή ώρα πριν από ένα γεύμα με πολλές θερμίδες. Το μήλο μειώνει την όρεξη και μας βοηθάει να καταναλώσουμε λιγότερες θερμίδες συνολικά την ημέρα!

Το μήλο βοηθάει στο αδυνάτισμα διότι έχει πολλά αντιοξειδωτικά

Το μήλο βοηθάει στο αδυνάτισμα, καθώς είναι άριστη πηγή αντιοξειδωτικών, όπως είναι οι πολυφαινόλες και τα καροτενοειδή.[1]

Τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα μας. Αυτές οι επικίνδυνες ουσίες παράγονται λόγω της περιβαλλοντικής μόλυνσης, της ηλιακής ακτινοβολίας, του καπνίσματος, ή λόγω της κακής διατροφής.

Αν δεν καταπολεμηθούν από τα αντιοξειδωτικά, μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση οξειδωτικού στρες, το οποίο ευθύνεται για πολλές αρρώστιες, αλλά και για παχυσαρκία! Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι οι καλύτερες διατροφικές πηγές αντιοξειδωτικών!

Τα μήλα αδυνατίζουν διότι είναι χορταστικά!

Επιπλέον, τα μήλα αδυνατίζουν διότι είναι ιδιαιτέρως χορταστικά. Αυτό οφείλεται στην τεράστια ποσότητα εδώδιμων ινών που περιέχουν. Μόλις ένα μήλο περιέχει περισσότερα από 4γρ ινών.[2]

Βέβαια, καλό είναι να προτιμάμε βιολογικά μήλα, ώστε να τα καταναλώνουμε με τη φλούδα. Η φλούδα περιέχει περίπου το 50% των ινών του μήλου, αλλά και πολλές βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από την παχυσαρκία!

Για παράδειγμα, στη φλούδα βρίσκεται η μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης C.

Όμως η φλούδα είναι το μέρος των φρούτων, όπου συσσωρεύονται τα περισσότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Άλλωστε τα μήλα αποτελούν από τις πλέον ευαίσθητες καλλιέργειες με μεγάλη χρήση φυτοφαρμάκων.[3]

Για γρηγορότερο αδυνάτισμα, αλλά και υγεία, θα πρέπει να τρώμε τουλάχιστον 28γρ εδώδιμων ινών την ημέρα.[4] Οι ίνες μας χορταίνουν, αδυνατίζουν και μειώνουν το ποσοστό λίπους στο σώμα μας. Αντίθετα, αν δεν τρώμε τροφές με ίνες έχουμε αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης παχυσαρκίας.

Ακόμα, τα μήλα είναι πλούσια σε πηκτίνη. Η πηκτίνη είναι ένα είδος διαλυτών ινών, που βοηθάει στο αδυνάτισμα, διότι μειώνει την πείνα.[5] Απορροφά μεγάλες ποσότητες νερού και διογκώνεται, δημιουργώντας μια μεγάλη ζελατινώδη μάζα, που καταλαμβάνει μεγάλο όγκο στο στομάχι. Έτσι, νιώθουμε κορεσμό για αρκετή ώρα. Άρα καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες.

Για μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού, μπορείτε να πιείτε και ένα ποτήρι νερό, όταν τρώτε μήλο!

Φάτε ένα μήλο πριν το κυρίως γεύμα της ημέρας για να χάσετε κιλά

Η καλύτερη στιγμή της ημέρας για να φάμε ένα μήλο, για να μας βοηθήσει στο αδυνάτισμα είναι 30 λεπτά πριν από ένα μεγάλο γεύμα. Το μήλο θα μειώσει την πείνα μας και άρα θα καταναλώσουμε λιγότερες θερμίδες. Το ίδιο ισχύει και με άλλα φρούτα, όπως για παράδειγμα το καρπούζι.

Αν για παράδειγμα, θέλετε να φάτε πίτσα, το μήλο θα σας βοηθήσει να καταναλώσετε λιγότερες θερμίδες. Ένα κομμάτι πίτσα έχει περίπου 285 θερμίδες! Φάτε ένα μήλο ή σαλάτα, τουλάχιστον μισή ώρα πριν φάτε την πίτσα. Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να τρώτε θερμιδογόνα φαγητά (πχ πίτσα, πίττες, μακαρόνια) με άδειο στομάχι.

Είναι πραγματικά εύκολο να καταναλώσετε τις θερμίδες μιας ολόκληρης ημέρας, σε ένα μόνο γεύμα. Αυτό αποτελεί καταστροφή για μια δίαιτα αδυνατίσματος. Μπορεί να ακυρώσει την προσπάθεια μιας ολόκληρης εβδομάδας!

Το μυστικό για μια εύκολη δίαιτα αδυνατίσματος είναι να τρώτε τροφές που καταλαμβάνουν όγκο στο στομάχι, αλλά έχουν λίγες θερμίδες. Έτσι δε θα πεινάτε. Τα φρούτα και οι σαλάτες είναι άριστες επιλογές. Ειδικά οι σαλάτες με ντομάτα, αγγούρι, λάχανο κλπ είναι άριστες επιλογές για αδυνάτισμα.

Το μήλο είναι ιδανικό σνακ για αδυνάτισμα

Επιπλέον, το μήλο είναι ιδανικό σνακ, όταν θέλουμε να χάσουμε κιλά. Ένα μέτριο μήλο έχει λιγότερες από 100 θερμίδες. Μαζί με την μπανάνα είναι τα ιδανικότερα σνακ, που μπορούμε εύκολα να μεταφέρουμε ακόμα και στο γραφείο.

Καλύτερα να αποφύγετε τα τυποποιημένα σνακ, όπως είναι τα κριτσίνια, τα κράκερ ή οι ρυζογκοφρέτες. Αν και υγιεινά, δεν έχουν τόσες βιταμίνες όσες τα φρούτα. Επίσης, είναι εύκολα να παρασυρθούμε και να καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες και άρα πολλές θερμίδες.

Επίσης, παρ’ότι το μήλο είναι φρούτο και άρα περιέχει σάκχαρα, δεν αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα ινσουλίνης, ούτε το ζάχαρο του αίματος. Καταρχάς, οι εδώδιμες ίνες δεν επιτρέπουν τη γρήγορη απορρόφηση του. Επιπλέον, το μήλο αποτελείται κυρίως από φρουκτόζη. Η φρουκτόζη είναι ένα είδος ζάχαρης που πρέπει να μεταβολισθεί πρώτα από το συκώτι. Οπότε η απορρόφηση της από το σώμα μας είναι αργή.

Έτσι, το μήλο έχει γλυκαιμικό δείκτη μόλις 39, που θεωρείται ιδιαίτερα χαμηλός.[6] Οι τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι ιδανικές για να χάσουμε κιλά εύκολα.

Αντίθετα, θα πρέπει να αποφεύγουμε τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτές παχαίνουν. Για παράδειγμα, η κλασική ζάχαρη, το μέλι, ή το λευκό ψωμί έχουν γλυκαιμικό δείκτη κοντά στο 70! Δηλαδή, απορροφώνται πολύ πιο γρήγορα απ’ότι ένα μήλο. Οπότε και θα πρέπει να τρώμε ελάχιστες ποσότητες, αν θέλουμε να χάσουμε βάρος εύκολα.

Τέλος, μπορείτε να προσθέσετε λίγη κανέλλα όταν τρώτε ένα μήλο ή φρουτοσαλάτα. Η κανέλλα καθυστερεί την αύξηση του σακχάρου του αίματος μετά από ένα γεύμα. Είναι ωφέλιμη για όσους θέλουν να χάσουν κιλά, αλλά και για τους διαβητικούς.[7,8]

Προηγούμενο

Πότε να παίρνω βιταμίνη Β12 για καλύτερη απορρόφηση;

Τα αμύγδαλα αυξάνουν τη μυική μάζα, χωρίς να παχαίνουν!

Επόμενο